Szadolce i kulanki kaszubskie / woj. pomorskie / Lista produktów tradycyjnych / Produkty regionalne i tradycyjne / Jakość żywności / MinRol - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Domyślny widok obiektu. Kliknij tutaj w celu stworzenie własnego szablonu , ID węzła: 11545, ID obiektu: 11680

Szadolce i kulanki kaszubskie

Nie powiązane

Szadolce i kulanki kaszubskie

26.04.2007

Niewielkie kluski

Okrągły

Wielkość w zależności od potrzeb

Od jasnożółtej do jasnobrązowej

Po ugotowaniu masa ziemniaczana ma charakter stały, po dodaniu mleka i śmietany konsystencja potrawy staje się płynna

Smak i zapach ugotowanych ziemniaków, polanych mlekiem z dodatkiem śmietany

Najlepsze szadolce i kulanki wyrabia się z ziemniaków odmiany Bryza pochodzących z własnego gospodarstwa. Do szadolców dodaje się słodkiej śmietanki natomiast do polewy kulanek używa się kwaśnej śmietany. Zarówno śmietana jak i mleko wykorzystywane do wyrobu szadolców i kulanek pochodzą z własnych gospodarstw.

W XIX i na początku XX wieku pożywienie ludności wiejskiej terenu Kaszub opierało się na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Na Kaszubach ze względu na lekkie gleby uprawiało się ziemniaki, które następnie spożywano pod wieloma postaciami. W codziennym, skromnym pożywieniu Kaszubów ziemniaki odgrywały dużą rolę i podawano je w postaci klusek, kopytek, placków lub podsmażone albo jako dodatek do zupy.
M. Woźniczko (2006) wymieniając kaszubskie specjały wspomina o gotowanych ziemniakach z gęsią okrasą (bulwe z oboną), ziemniaki zalewane kwaśnym mlekiem lub maślanką (bulwe z kwasnym mlekiem), ziemniaki zalewane soloną wodą ze śledzi (bulwe ze sledziówką). Jak podaje W. Błaszkowski (1965) ziemniaki podawano codziennie na obiad: okraszone do kwaśnego mleka lub w zupie z warzyw na mięsie.
Przepis na Szadolce i Kulanki znajduje się w książce „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś” wydanej w 1978 roku: „Szadolce (Kaszuby): 1 kg ziemniaków, sól, 1 l mleka pełnotłustego, pół szklanki słodkiej śmietanki. Ziemniaki utrzeć, odcisnąć sok, masę osolić. Uformować z niej placek, nabierać z niego dłonią małe porcje i wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować 20 min stale mieszając, bo łatwo się przypalają, a wody powinno być niewiele. Bezpośrednio na talerze dodaje się śmietankę. Kaszubki z tych samych składników przygotowują tzw. kulanki. Z ciasta formuje się w dłoniach małe kuleczki, gotuje 25 min i podaje zalane mlekiem lub kwaśną śmietaną.”

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2014 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.