Z wizytą na targach BioFach

środa, 10 lutego 2016 r.

10 lutego podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki przebywał z wizytą w Norymberdze, gdzie uczestniczył w Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach 2016.

Fot. Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki podczas rozmów z podsekretarz stanu do spraw parlamentu, stosunków międzynarodowych i obywatelskich Węgier Tóth Katalin

Fot. Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki podczas rozmów z podsekretarz stanu do spraw parlamentu, stosunków międzynarodowych i obywatelskich Węgier Tóth Katalin

Podczas wizyty na targach polski wiceminister wziął udział w oficjalnym otwarciu wystawy, w którym uczestniczył również minister wyżywienia i rolnictwa Niemiec Christian Schmidt. Ryszard Zarudzki spotkał się także z polskimi wystawcami.

Podczas targów doszło do spotkania podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego z podsekretarz stanu do spraw parlamentu, stosunków międzynarodowych i obywatelskich Węgier Tóth Katalin. Omówiono kwestie dotyczące rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce i na Węgrzech oraz rozwiązania odnośnie podatku od sklepów wielkopowierzchniowych w obu krajach. Strona węgierska zapewniła o poparciu dla wniosków, jakie Polska złożyła do omówienia podczas najbliższego posiedzenia Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa, dotyczące sytuacji na rynku mleka i wieprzowiny oraz wniosków dotyczących ASF.

Tematyka targów BioFach obejmuje wszystko to, co związane jest z żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi, w tym surowce, półprodukty, komponenty, wyroby gotowe dla przemysłu rolno-spożywczego. Targi BioFach, jedne z największych targów w branży ekologicznej na świecie, są doskonałym miejscem do zaprezentowania polskiej oferty żywności ekologicznej oraz możliwości dynamicznie rozwijającego się polskiego rolnictwa ekologicznego. Kilka tysięcy wystawców z całego świata przyjeżdża do Norymbergii, aby promować ekologiczną żywność i rolnictwo oraz produkty pochodzenia naturalnego.  

Odwiedzający polskie stoisko mieli okazję wziąć udział w licznych pokazach kulinarnych i degustacje, a także zdobyć informacje na temat rolnictwa ekologicznego w Polsce.