Z branżą mięsną przy wielkanocnym stole

poniedziałek, 21 marca 2016 r.

Wielkanoc mięsne święta, polska tradycja – pod tym hasłem odbyło się dzisiaj spotkanie na temat branży mięsnej w Polsce. Uczestniczyła w nim podsekretarz stanu Ewa Lech.

Fot. Podsekretarz stanu Ewa Lech przedstawia problemy branży mięsnej

Fot. Podsekretarz stanu Ewa Lech przedstawia problemy branży mięsnej

Wiceminister poinformowała, że w resorcie rolnictwa trwają prace nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. – To duże wyzwanie, jednak zakładamy, że projekt ustawy powstanie do końca czerwca bieżącego roku, a od stycznia 2017 r. nowa inspekcja rozpocznie swoją działalność.

Ewa Lech zaznaczyła również, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieprzerwanie prowadzi rozmowy na temat możliwości eksportu polskich produktów, w tym także mięsa, na rynki trzecie.

W dzisiejszej dyskusji głos zabrali przedstawiciele sektora rolno-spożywczego związani z produkcją mięsa wołowego, wieprzowego i drobiu. Wszyscy podkreślali konieczność współpracy, nie tylko w tych dziedzinach, gdzie produkcja wymaga usprawnienia, lecz także tam, gdzie aktualnie odnotowujemy dobre wyniki.

Spotkanie było okazją do kultywowania tradycji, jaką jest suto zastawiony wielkanocny stół, a także rozmowy na temat bieżącej sytuacji, gdyż produkcja mięsa w Polsce zajmuje pierwsze miejsce w branży rolno-spożywczej. − Jest to 1,5 % polskiego PKB, a zatrudnienie w tej branży to około 115 tys. osób. Ponadto kilkaset tysięcy współpracujących rolników i kilkaset tysięcy firm około branżowych – mówił prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński.

Wśród poruszanych zagadnień znalazły się kwestie systemów jakości oraz wyników kontroli jakości produktów dostępnych na rynku. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk poinformował, że rok 2015 przyniósł znaczną poprawę, jeżeli chodzi o zachowywanie przez producentów wysokich standardów. – Sukcesywnie dążymy do zupełnego wyeliminowania nieuczciwych praktyk – podkreślił Stanisław Kowalczyk.