Wizyta w wielkopolskim ODR

poniedziałek, 5 czerwca 2017 r.

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki w miniony weekend uczestniczył w XXIV Wielkopolskich Targach Rolniczych, XXIII Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych oraz Dniach Pola.

Fot. Wiceminister Ryszard Zarudzki podczas otwarcia targów

Fot. Wiceminister Ryszard Zarudzki podczas otwarcia targów

Wydarzenia te zorganizowane zostały przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu na terenie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Sielinku, w powiecie nowotomyskim.

Ryszard Zarudzki uroczyście otworzył targi, a następnie w towarzystwie zaproszonych gości oraz dyrekcji WODR w Poznaniu odwiedził stoiska wystawiających się instytucji branżowych oraz firm. Wiceminister wziął  także udział w  podsumowaniu wydarzenia i wręczeniu nagród laureatom etapu wojewódzkiego XV edycji Ogólnokrajowego Konkursu ,,Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2017".

Wizyta na Wielkopolsce była również okazją do spotkania się wiceministra rolnictwa z doradcami oraz specjalistami branżowymi i rozmów na temat działalności doradczej ośrodka.

Targi w Sielinku odwiedziło kilkanaście tysięcy osób. W XXIII Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych udział wzięło 121 wystawców i hodowców − uczestników Konkursu Trzody Chlewnej. Prezentacji oraz wycenie zwierząt poddanych zostało 450 sztuk zwierząt hodowlanych, które reprezentowały 54 rasy.

Bardzo licznie odwiedzane były poletka demonstracyjne, które w Sielinku zajmują  powierzchnię ok. 12 ha. Duże zainteresowanie budziła znajdująca się tam stacja meteorologiczna, której zadaniem jest zapisywanie zjawisk atmosferycznych takich jak opady, temperatura. Jest ona również wyposażona w funkcjonujący system wspomagania decyzji dotyczący monitoringu zarazy ziemniaczanej.

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka zaprezentowała laboratorium paszowe, przy użyciu którego w bardzo krótkim czasie można otrzymać wyniki analizy materiału dostarczonego przez hodowcę czy firmy paszowe. Pracownicy PFHBiPM podczas targów wykonywali darmowe badania przyniesionych próbek.

Na targach można było skosztować potraw z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego podczas degustacji przygotowanych przez Federacji Hodowców Bydła, Federacji Hodowców Drobiu, Federacji Hodowców Wieprzowiny.