Sprzedaż żywności przez rolników

poniedziałek, 22 lutego 2016 r.

Podsekretarz stanu Ewa Lech poinformowała dziś o trwających w resorcie pracach nad przygotowaniem rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

Fot. Podsekretarz stanu Ewa Lech podczas konferencji prasowej

Fot. Podsekretarz stanu Ewa Lech podczas konferencji prasowej

- Celem projektowanej ustawy jest zrównanie możliwości sprzedaży żywności przez polskich rolników z warunkami, jakie mają rolnicy w innych krajach unijnych – podkreśliła wiceminister.

Główne założenia dotyczą uproszczenia wymagań i przeniesienia kompetencji kontrolnych, z Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego na Inspekcję Weterynaryjną, a w odniesieniu do produktów pochodzenia niezwierzęcego na Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Proponujemy rolnikowi rzeczywiste stworzenie możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom końcowym żywności uzyskanej w całości lub części z surowców pochodzących z ich własnej uprawy, hodowli lub chowu, bez dodatkowego zatrudnienia – poinformowała podsekretarz stanu Ewa Lech.

Wiceminister podkreśliła, że proponowana jest zmiana pułapu produkcji z wartościowej na ilościową. W ramach limitu ilościowego proponowane rozwiązanie przewiduje zwolnienie z podatku dochodowego. W myśl założeń projektowana ustawa mogłaby wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 roku.