Spotkanie z producentami trzody

czwartek, 3 marca 2016 r.

3 marca 2016 r. w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się kolejne spotkanie w sprawie działań, jakie mogą być podjęte celem pomocy producentom świń znajdującym się w strefach objętych restrykcjami weterynaryjnymi, w szczególności producentom, którzy znaleźli się w rozszerzonej strefie objętej ograniczeniami (obszar z części II załącznika do decyzji 2014/709/UE).

Fot. Minister Krzysztof Jurgiel, sekretarz stanu Jacek Bogucki oraz podsekretarz stanu Ewa Lech podczas spotkania

Fot. Minister Krzysztof Jurgiel, sekretarz stanu Jacek Bogucki oraz podsekretarz stanu Ewa Lech podczas spotkania

Podczas spotkania omówiono problemy, z jakimi borykają się producenci i hodowcy świń, zwłaszcza w obszarze objętym ograniczeniami (tzw. strefie czerwonej) oraz działania możliwe do podjęcia w celu poprawy tej sytuacji. Producenci poinformowali, że mają problemy ze sprzedażą żywca, a  jedyny zakład ze strefy dotychczas skupujący wstrzymał się z uwagi na problemy ze sprzedażą mięsa. Pojawiły się  też informacje, że w strefie żółtej (strefa I, obszar ochronny) oraz na obszarze całego województwa podlaskiego także występują problemy ze zbytem świń, jednak nie wynikają one z restrykcji administracyjnych.

W ocenie resortu konieczne jest zatem pilne rozwiązanie problemu ze skupem. Wsparcie długofalowe, w tym na rzecz budowy infrastruktury (ogrodzenia, maty dezynfekcyjne, itp.), wznowienie programu bioasekuracji, a także wsparcie ewentualnej zmiany profilu produkcji.

Uzgodniono, że wsparcie powinno dotyczyć gospodarstw produkujących na rynek, nie na własne potrzeby. W szczególności wsparcie na budowę infrastruktury w postaci ogrodzeń powinno być przeznaczone dla większych gospodarstw, produkujących od 50 sztuk świń.

Obecnie z inicjatywy MRiRW prowadzone są działania mające na celu ponowne wprowadzenie w obszarze objętym ograniczeniami oraz zagrożenia (strefa II i III) tzw. „Programu bioasekuracji”

Ponadto wdrożenie pomocy finansowej dla producentów świń w odniesieniu do budowy infrastruktury potrzebnej do stworzenia odpowiednich warunków bioasekuracji, w szczególności ogrodzeń i niecek do dezynfekcji, przygotowanie programu wsparcia dla producentów, którzy zdecydują się na zmianę profilu produkcji gospodarstwa – odejście od produkcji trzody chlewnej i przestawienie się na inną produkcję w rolnictwie.

Konieczne jest  również opracowanie programu wsparcia finansowego polegającego na udzieleniu dopłat do każdej świni celem zrekompensowania niższych cen sprzedaży. W tej sprawie złożony został  już wniosek do Komisji Europejskiej o przyznanie nadzwyczajnych środków wsparcia.