Program wsparcia z UE dla szkół: mleko oraz owoce i warzywa w szkołach

wtorek, 14 marca 2017 r.

Na rok szkolny 2017/2018 zostały rozdzielone środki z budżetu UE w celu wsparcia promowania dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży szkolnej w ramach nowego programu, łączącego od 1 sierpnia 2017 r. dotychczas realizowane przez państwa członkowskie programy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.

Foto. mleko oraz owoce i warzywa

Foto. mleko oraz owoce i warzywa

Łączny unijny budżet na realizację powyższego programu dla UE-28 wynosi w skali roku szkolnego 250 mln euro. Jego ostateczny podział na państwa członkowskie został przyjęty na Komitecie ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych w dniu 9 marca 2017 r.W wyniku przyjętych ustaleń Polska otrzyma łącznie na realizację programu dla szkół ok. 26 mln euro, w tym na komponent owocowo-warzywny 14,98 mln euro, a na komponent mleczny 11,04 mln euro, zajmując 4 miejsce w UE-28, po Niemczech, Francji i Włoszech. Dzięki staraniom Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ostatecznie otrzymana przez Polskę kwota przewyższa o blisko 4,2 mln euro kwotę początkowo alokowaną naszemu krajowi przez KE.W ramach rocznych kwot z budżetu UE państwa członkowskie mogą, oprócz finansowania dostaw produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych do placówek oświatowych, wykorzystać do 15% przyznanych im środków finansowych na towarzyszące działania edukacyjne na przykład organizowanie degustacji, zakładanie i prowadzenie ogródków przyszkolnych, organizowanie wizyt w gospodarstwach i podobnych działań służących zainteresowaniu dzieci rolnictwem. Ponadto, do 10% otrzymanych środków budżetowych państwa członkowskie mogą przeznaczyć na sfinansowanie kosztów powiązanych, takich jak materiały informacyjne i promocyjne oraz koszty monitorowania i oceny skuteczności realizowanego programu dla szkół.Aktualnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad opracowaniem strategii krajowej, która będzie zawierać najważniejsze elementy realizacji przedmiotowego programu w Polsce do roku szkolnego 2022/2023. Projekt strategii jest konsultowany z przedstawicielami sektora owocowo-warzywnego i mleczarskiego, jak również reprezentantami dotychczasowych dostawców tych produktów do placówek oświatowych. Ponadto, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowywane są projekty krajowych aktów legislacyjnych, których celem jest stworzenie niezbędnych podstaw prawnych do efektywnego wdrożenia nowego programu dla szkół od roku szkolnego 2017/2018.