Kulinarna podróż z polską żywnością

wtorek, 19 stycznia 2016 r.

Pod takim hasłem odbyło się dziś doroczne, noworoczne spotkanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz członków Kierownictwa resortu z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego.

Fot. Minister Krzystof Jurgiel podczas dorocznego spotkania z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego

Fot. Minister Krzystof Jurgiel podczas dorocznego spotkania z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego

- Mam nadzieję, że to spotkanie jest dobrą okazją do nawiązania kontaktów i zacieśnienia współpracy między członkami Korpusu Dyplomatycznego a przedstawicielami polskiej branży rolno-spożywczej – powiedział minister Krzysztof Jurgiel witając zebranych gości.

W spotkaniu uczestniczyli ambasadorowie akredytowani w Polsce reprezentujący wszystkie kontynenty. Część krajów była reprezentowana przez radców ds. ekonomicznych/rolnych.

Ponadto obecni byli także przedstawiciele Sejmu i Senatu RP, MSZ, stowarzyszeń branżowych i firm sektora rolno-spożywczego oraz agencji i inspekcji rolnych.

- Polska prowadzi poszukiwania nowych rynków zbytu. Ufam, że będą Państwo zachęcać przedsiębiorców w swoich krajach do nawiązywania współpracy z polskimi kontrahentami, w celu zwiększenia wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi. Liczę także na wsparcie w kontaktach z administracją w Państwa krajach, ponieważ przyniesie ona nam wszystkim niewątpliwe korzyści – zaapelował minister Jurgiel wyrażając jednocześnie zadowolenie, że polska żywność zdobywa uznanie coraz większej liczby odbiorców na całym świecie.

Na zakończenie wystąpienia minister Krzysztof Jurgiel złożył dyplomatom, ich rodzinom i współpracownikom życzenia pomyślności w 2016 roku i zachęcał do odbycia kulinarnej podróży z polską żywnością.

- Szefowie kuchni przygotowali potrawy z polskich produktów, ale inspirowane kuchniami kontynentów: Afryki, Azji, Ameryki Północnej i Południowej – podkreślił minister Jurgiel.

Większość produktów wykorzystanych w dzisiejszej prezentacji wytwarzanych jest w 4 unijnych oraz 5 krajowych systemach jakości, a także w ramach programu MRiRW - Poznaj Dobrą Żywność, które gwarantują jakość i powtarzalność produktów rolno-spożywczych.