Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności

Produkty zarejestrowane czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Zgodnie z przepisami zarejestrowane nazwy, w przypadku Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności zarejestrowanych z zastrzeżeniem nazwy, są chronione przed:

  • wszelkim bezpośrednim lub pośrednim wykorzystywaniem w celach komercyjnych zarejestrowanej nazwy dla produktów nie objętych rejestracją, o ile produkty te są porównywalne do produktów zarejestrowanych pod tą nazwą lub jeśli stosowanie nazwy narusza prestiż chronionej nazwy;
  • każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub aluzją, jeśli nawet prawdziwe pochodzenie produktu jest zaznaczone lub chroniona nazwa została przetłumaczona, lub towarzyszy jej wyrażenie „w stylu”, „rodzaju”, „przy użyciu metody”, „tak jak produkowane w”, „imitacja” lub „podobne”;
  • wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych cech produktu na opakowaniu wewnętrznym lub zewnętrznym, w materiale reklamowym lub dokumentach odnoszących się do danego produktu lub na opakowaniu produktu w pojemniku, mogącym stworzyć fałszywe wrażenie co do jego pochodzenia;
  • wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.

1. Bryndza podhalańska:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 224,77 kB)

2. Oscypek:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 255 kB)

3. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 95,98 kB)

4. Półtorak:

5. Dwójniak:

6. Trójniak:

7. Czwórniak:

8. Rogal świętomarciński:

Odnośnik otwierany w nowym oknie zmiana specyfikacji (.pdf 67,94 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 396,44 kB)

9. Wielkopolski ser smażony:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 404,36 kB)

10. Andruty kaliskie:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 112,88 kB)

11. Olej rydzowy:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 182,3 kB)

12. Pierekaczewnik:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 158,01 kB)

13. Truskawka kaszubska:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 462,16 kB)

14. Redykołka:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 258,05 kB)

15. Wiśnia nadwiślanka:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 305,69 kB)

16. Fasola korczyńska:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 510,34 kB)

17. Miód kurpiowski:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 704,41 kB)

18. Podkarpacki miód spadziowy:

Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 301,29 kB)

19. Suska sechlońska:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 67,85 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 49,12 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 1,61 MB)

20. Kiełbasa lisiecka:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 82,99 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 48,86 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 106,36 kB)

21. Obwarzanek krakowski:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 69,14 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 48,9 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 2,76 MB)

22. Śliwka szydłowska:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 69,74 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 49,68 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 2,65 MB)

23. Jabłka łąckie:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 74,64 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 49,11 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 802,85 kB)

24. Chleb prądnicki:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 71,46 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,67 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 2,4 MB)

25. Kiełbasa jałowcowa:
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 81,64 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,75 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 162,71 kB)

26. Kiełbasa myśliwska:
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 82,44 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,44 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 78,72 kB)

27. Karp zatorski:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 76,29 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,21 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 3,74 MB)

28. Miód drahimski:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 79,99 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,96 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 284,1 kB)

29. Kołocz śląski / kołacz śląski:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 72,51 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,14 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 353,4 kB)

30. Jabłka grójeckie:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 76,51 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 52,83 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 682,47 kB)

31. Kabanosy:
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące i wniosek o rejestrację (.pdf 92,21 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 133,18 kB)

32. Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 69,07 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,53 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 970,3 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie zmieniona specyfikacja (.pdf 68,55 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie zatwierdzenie zmian (.pdf 317,64 kB)

33. Fasola wrzawska:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 70,86 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,86 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 2,36 MB)

34. Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny / Seinų/Lazdijų krašto medus:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 82,3 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 53,6 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 282,99 kB)

35. Ser koryciński swojski:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 74,64 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,57 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 481,63 kB)

36. Jagnięcina podhalańska:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 79,38 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,41 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 371,37 kB)

37. Cebularz lubelski:
Odnośnik otwierany w nowym oknie streszczenie wniosku (.pdf 59,17 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie rozporządzenie rejestrujące (.pdf 42,59 kB)
Odnośnik otwierany w nowym oknie wniosek o rejestrację (.pdf 550,54 kB)