Jakość żywności Produkty regionalne i tradycyjne Produkty zarejestrowane jako Chronion...
AAA
Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności

Produkty zarejestrowane czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Zgodnie z przepisami zarejestrowane nazwy, w przypadku Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności zarejestrowanych z zastrzeżeniem nazwy, są chronione przed:

  • wszelkim bezpośrednim lub pośrednim wykorzystywaniem w celach komercyjnych zarejestrowanej nazwy dla produktów nie objętych rejestracją, o ile produkty te są porównywalne do produktów zarejestrowanych pod tą nazwą lub jeśli stosowanie nazwy narusza prestiż chronionej nazwy;
  • każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub aluzją, jeśli nawet prawdziwe pochodzenie produktu jest zaznaczone lub chroniona nazwa została przetłumaczona, lub towarzyszy jej wyrażenie „w stylu”, „rodzaju”, „przy użyciu metody”, „tak jak produkowane w”, „imitacja” lub „podobne”;
  • wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych cech produktu na opakowaniu wewnętrznym lub zewnętrznym, w materiale reklamowym lub dokumentach odnoszących się do danego produktu lub na opakowaniu produktu w pojemniku, mogącym stworzyć fałszywe wrażenie co do jego pochodzenia;
  • wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.
  1. Bryndza podhalańska:
    streszczenie wniosku (.pdf 202,72 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 219,51 kB)
  2. Oscypek:
    streszczenie wniosku (.pdf 207,76 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 249,03 kB)
  3. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich:
    streszczenie wniosku (.pdf 93,64 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 93,73 kB)
  4. Półtorak:
    wniosek o rejestrację (.pdf 103,24 kB)
  5. Dwójniak:
    wniosek o rejestrację (.pdf 102,84 kB)
  6. Trójniak:
    wniosek o rejestrację (.pdf 102,96 kB)
  7. Czwórniak:
    wniosek o rejestrację (.pdf 102,73 kB)
  8. Rogal świętomarciński:
    streszczenie wniosku (.pdf 96,62 kB)
    zmiana specyfikacji (.pdf 66,35 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 387,14 kB)
  9. Wielkopolski ser smażony:
    streszczenie wniosku (.pdf 98,42 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 394,88 kB)
  10. Andruty kaliskie:
    streszczenie wniosku (.pdf 83,79 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 110,24 kB)
  11. Olej rydzowy:
    wniosek o rejestrację (.pdf 100,26 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 178,02 kB)
  12. Pierekaczewnik:
    wniosek o rejestrację (.pdf 99,16 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 154,31 kB)
  13. Truskawka kaszubska:
    streszczenie wniosku (.pdf 66,94 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 451,33 kB)
  14. Redykołka:
    streszczenie wniosku (.pdf 73,47 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 252,00 kB)
  15. Wiśnia nadwiślanka:
    streszczenie wniosku (.pdf 69,45 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 298,53 kB)
  16. Fasola korczyńska:
    streszczenie wniosku (.pdf 66,22 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 498,38 kB)
  17. Miód kurpiowski:
    streszczenie wniosku (.pdf 73,24 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 687,90 kB)
  18. Podkarpacki miód spadziowy:
    streszczenie wniosku (.pdf 75,48 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 294,23 kB)
  19. Suska sechlońska:
    streszczenie wniosku (.pdf 66,26 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 47,97 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 1,53 MB)
  20. Kiełbasa lisiecka:
    streszczenie wniosku (.pdf 81,05 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 47,72 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 103,86 kB)
  21. Obwarzanek krakowski:
    streszczenie wniosku (.pdf 67,52 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 47,75 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 2,63 MB)
  22. Śliwka szydłowska:
    streszczenie wniosku (.pdf 68,10 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 48,51 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 2,53 MB)
  23. Jabłka łąckie:
    streszczenie wniosku (.pdf 72,89 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 47,96 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 784,03 kB)
  24. Chleb prądnicki:
    streszczenie wniosku (.pdf 69,78 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 49,48 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 2,29 MB)
  25. Kiełbasa jałowcowa:
    wniosek o rejestrację (.pdf 79,72 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,54 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 158,89 kB)
  26. Kiełbasa myśliwska:
    wniosek o rejestrację (.pdf 80,51 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,23 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 76,88 kB)
  27. Karp zatorski:
    streszczenie wniosku (.pdf 74,50 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,01 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 3,57 MB)
  28. Miód drahimski:
    streszczenie wniosku (.pdf 78,11 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,74 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 277,44 kB)
  29. Kołocz śląski / kołacz śląski:
    streszczenie wniosku (.pdf 70,81 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 49,94 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 345,12 kB)
  30. Jabłka grójeckie:
    streszczenie wniosku (.pdf 74,71 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 51,59 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 666,47 kB)
  31. Kabanosy:
    rozporządzenie rejestrujące i wniosek o rejestrację (.pdf 90,05 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 130,06 kB)
  32. Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca:
    streszczenie wniosku (.pdf 67,45 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,32 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 947,56 kB)
  33. Fasola wrzawska:
    streszczenie wniosku (.pdf 69,20 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 49,67 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 2,25 MB)
  34. Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny / Seinų/Lazdijų krašto medus:
    streszczenie wniosku (.pdf 80,38 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 52,34 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 276,36 kB)
  35. Ser koryciński swojski:
    streszczenie wniosku (.pdf 72,89 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 49,38 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 470,34 kB)
  36. Jagnięcina podhalańska:
    streszczenie wniosku (.pdf 77,52 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50,20 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 362,66 kB)
  37. Cebularz lubelski:
    streszczenie wniosku (.pdf 57,78 kB)
    rozporządzenie rejestrujące (.pdf 41,59 kB)
    wniosek o rejestrację (.pdf 537,63 kB)