Hołubcie bielkowskie
Hołubcie bielkowskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-07-08
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. zachodniopomorskie

Wygląd:

Farsz z ziemniaków i kaszy jęczmiennej zawinięty w liście białej kapusty.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

W zależności od liści kapusty.

Barwa:

Zewnętrzna zielona, farszu szara.

Konsystencja:

Miękka, ścisła.

Smak:

Delikatny smak tartych ziemniaków połączonych z kaszą jęczmienną i liśćmi białej kapusty.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Po II wojnie światowej na tereny województwa zachodniopomorskiego zostali przesiedleni mieszkańcy z przedwojennych obszarów Polski, a konkretnie ze wsi Sąsiadowice (powiat Sambor, województwo lwowskie). „Dnia 13 lipca 1946 r. opuściliśmy naszą rodzinną wioskę Sąsiadowice. Był to ostatni transport rejestrowany na stacji kolejowej w Głębokiej. (…) Tym transportem jechało wówczas 80 rodzin. (…) Jechaliśmy tydzień czasu, około 20 lipca byliśmy w Gryfinie skąd wyruszono za poszukiwaniem gospodarstw, dojechano do wsi Belków obecnie Bielkowo” (Wspomnienia jednego z repatriantów). Osiedleni we wsi Bielkowo wraz z dobytkiem materialnym przywieźli także tradycje oraz przepisy kulinarne na przeróżne potrawy, które do dnia dzisiejszego są na tych terenach przygotowywane. Najbardziej popularnym daniem są hołubcie bielkowskie. Przygotowywane są z białej kapusty, którą na początku należy w całości sparzyć wodą. Następnie szykowany jest farsz z ugotowanej kaszy jęczmiennej z tartymi surowymi ziemniakami i przyprawami takimi jak sól, pieprz oraz majeranek. Do tak przygotowanej masy dodawana jest zeszklona wcześniej cebula. Następnie w liście kapusty zawijany jest farsz i wszystko w garnku z wodą jest gotowane przez około 2 godziny. Tak jak dawniej, również dzisiaj hołubcie bielkowskie przygotowywane są przede wszystkim w okresie bożonarodzeniowym na Wigilię, ale także podczas większych rodzinnych spotkań.