Serek twarogowy kozi witoldziński
Serek twarogowy kozi witoldziński
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-04-18
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. wielkopolskie

Wygląd:

Jednolita masa serowa, łatwa do rozsmarowania

Kształt:

W zależności od użytego opakowania

Rozmiar:

W zależności od użytego opakowania

Barwa:

Masa serowa biała

Konsystencja:

Jednolita, łatwa do rozsmarowania, plastyczna

Smak:

Smak i zapach typowy dla twarogu koziego

Dodatkowe Informacje:

Przechowywany w chłodni, w temperaturze 2º-5ºC, zachowuje trwałość do 10 dni

Tradycja:

Serek twarogowy kozi witoldziński wyrabia się ze świeżego, ciepłego, nieschłodzonego mleka koziego, pochodzącego prosto z udoju, a następnie poddanego kwaszeniu w oparciu o tradycyjną technologię. Początkowo mleko pochodzące od kóz z własnej hodowli i wytwarzane z niego wyroby zaspokajały wyłącznie potrzeby rodziny, która zajmowała się chowem zwierząt. Z czasem rodzinne doświadczenie pozwoliło na wypracowanie specjalnej technologii produkcji sera, dzięki której posiada on wyjątkowy smak, wspaniałą smarowność i konsystencję. Ser z Witoldzina zdobył uznanie wśród konsumentów, czego dowodem jest ciągle wzrastający popyt na ten wyrób. Należy dodać, że można go wykorzystywać na różne sposoby, upiec z niego sernik, przyrządzić z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki albo po prostu podać z solą i pieprzem.