Rumpuć (ajntopf)
Rumpuć (ajntopf)
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2010-08-02
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. wielkopolskie

Wygląd:

Zupa z widocznymi gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa.

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Jasnozielona z pomarańczowymi kawałkami marchewki, zielonym groszkiem i żółtymi ziemniakami oraz innymi warzywami. Widoczne kawałki gotowanego mięsa oraz oczka tłuszczu, listki zielonej pietruszki.

Konsystencja:

Zawiesista, dość gęsta.

Smak:

Smak zupy warzywnej z aromatem mięsnym.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W historii żywienia najstarszymi znanymi zupami są polewki. Pierwotnie przyrządzano je z różnych roślin, z reguły dzikorosnących, a wraz z rozwojem rolnictwa także i upraw ogrodowych, zbóż oraz innych roślin uprawnych. „W kuchni wielkopolskiej zdecydowanie dominują zupy zagęszczane, przy czym w roli zagęstnika występuje głównie mąka pszenna, rzadziej mąka ziemniaczana lub rozgotowane ziemniaki. Do przyrządzania tych zup, obok warzyw, takich jak fasola, groch, kapusta czy ogórki, wykorzystuje się zielone liście szczawiu, szpinaku, lebiody i pokrzywy” („Kuchnia wielkopolska wczoraj i dziś” pod redakcją Marii Zielińskiej, Poznań 1992). Popularną zupą na Wielkopolsce jest rumpuć, czyli gęsta zupa jarzynowa zwana także z niemieckiego ajntopfem. Sposób przygotowania rumpucia można odnaleźć w wielu publikacjach związanych z tradycją Wielkopolski. Oczyszczone i umyte żeberka zalewano zimną osoloną wodą i gotowano około godziny. Następnie obierano mięso z kości i krojono je na drobne kawałki. Umyte i pokrojone w kostkę warzywa (marchew, groszek, ziemniaki, pietruszka, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kapusta włoska, seler i por) wkładano do przecedzonego wywaru i gotowano do miękkości. Na koniec zupę podprawiano maką i dodawano posiekany lubczyk i nać pietruszki. „Obiady – to najczęściej jednodaniowe posiłki zwane „rumpuciami”. Była to zupa z kaszy z ziemniakami, kapuśniak, czasem brukiew. Wszystko to było kraszone, jak się dało: „rumpuć” na kościach lub skórkach – obrzynkach od słoniny” („Słownik gwary miejskiej Poznania” pod red. M. Gruchmanowej i B. Walczaka). Rumpuć to zupa tzw. jednogarnkowa, zwana tak jeszcze przez starszych mieszkańców Wielkopolski, obecnie zaś znana jest pod nawą zupy jarzynowej z mięsem.