Bigos wielkopolski
Bigos wielkopolski
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-12-17
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. wielkopolskie

Wygląd:

Mieszanina kapusty z widocznymi kawałkami mięsa, kiełbasy, warzyw, przypraw oraz grzybów i śliwek zatopionych w sosie.

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Jasnobrązowa barwa kapusty, kawałki mięsa i kiełbasy ciemniejsze, widoczne ciemne grzyby, śliwki i przyprawy.

Konsystencja:

Dość gęsta.

Smak:

Smak duszonej kapusty z wyczuwalnym aromatem mięsa, wędzonego boczku, kiełbasy, grzybów i przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bigos to tradycyjna, polska potrawa z kapusty oraz różnego rodzaju mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy), przyprawiana ziołami. Trzymana w chłodzie i odgrzewana zyskuje na smaku. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos. Bigos podawany był na śniadanie, zwłaszcza tym, którzy wyjeżdżali w podróż, a także na wieczorny posiłek. W staropolskich domach bigos z kiełbasą podany przed zupą rozpoczynał obiad. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach. Zawsze jednak głównym składnikiem jest kiszona kapusta, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę. Może występować z suszonymi grzybami lub owocami, z dodatkiem różnych ziół i przypraw, podlany czerwonym, wytrawnym winem. Charakterystycznym składnikiem bigosu wielkopolskiego jest przecier pomidorowy oraz przyprawy: czosnek i majeranek. Przepis na bigos wielkopolski odnaleźć można w książkach Marji Leżańskiej „Kucharz wielkopolski” (Poznań 1904) i „Kucharz polski” (Warszawa 1932) oraz w „Kuchni wielkopolskiej wczoraj i dziś” (Poznań 1992) i „Tradycyjnych potrawach wielkopolskich” pod red. J. Szyło i J. Gawęckiego (Poznań 2000).