Syrop buraczany
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-04-04
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. warmińsko-mazurskie

Wygląd:

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Ciemnobrązowa

Konsystencja:

Bardzo gęsta, przypominająca miód

Smak:

Słodki z nutką karmelu

Dodatkowe Informacje:

W celu uzyskania syropu buraczanego dla potrzeb zdrowego żywienia stosuje się metody tradycyjne, czyli czysty produkt bez żadnych dodatków.

Tradycja:

Z ustnych informacji uzyskanych od starszych osób, które mają obecnie około 80 lat, wiemy, iż w ich dzieciństwie syrop buraczany był wytwarzany i używany powszechnie przez gospodynie. Jeszcze niedawno niektórzy wyrabiali syrop buraczany na własny użytek i stosowali go w kuchni. Oto fragment tekstu z Kroniki zdrowia świadczący o długoletniej tradycji wytwarzania syropu buraczanego: Po wojnie zamiast cukru sprzedawano zwykłą melasę lub syrop buraczany, nikt wówczas nie wiedział o nadmiarze cholesterolu czy niedoborze magnezu. Dopiero gdy cukier krystaliczny, w przeogromnych ilościach, dostał się na nasze stoły, stał się przyczyną wielu chorób. Taki cukier, wiążąc się z tłuszczami nasyconymi, staje się podstawą nadmiaru cholesterolu. Syrop buraczany można było kupić w sklepach jeszcze do lat 60. Tradycyjna, ekologiczna metoda jego wytwarzania pozwala na uzyskanie produktu o wysokiej jakości zdrowotnej i smakowej, którego spożywanie nie podnosi poziomu cholesterolu. Stosowanie syropu buraczanego – szczególnie wieczorem – zwalcza kaszel i wzmacnia organizm. Produkt może być używany do wyrobu syropów cukierniczych oraz jako baza do nalewek na alkoholu i syropie. Wyrób poleca się ze względu na jego wartości odżywcze i tanią linię produkcyjną. Syrop buraczany nie zawiera konserwantów. Może mieć wielorakie zastosowania. Mogą go spożywać różne grupy wiekowe z różnym przeznaczeniem – kulinarnym, leczniczym.