Sok z czarnej jagody z lipowskich lasów
Sok z czarnej jagody z lipowskich lasów
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2010-09-07
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. świętokrzyskie

Wygląd:

Płyn, delikatnie mętny o barwie ciemnofioletowej.

Kształt:

Płyn.

Rozmiar:

Soki rozlewane są do butelek lub słoików, których wielkość zależna jest od potrzeb.

Barwa:

Barwa soku silnie barwiąca ciemno fioletowa.

Konsystencja:

Konsystencja płynna, delikatnie mętna.

Smak:

Smak lekko słodki o aromatycznym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W gminie Ruda Maleniecka zwarte kompleksy leśne stanowią prawdziwy raj dla amatorów grzybobrania jak i zbierania jagód. Według informacji zebranych podczas wywiadów przeprowadzonych wśród mieszkańców z terenu ww. gminy, soki z czarnej jagody przygotowywane były od dawien dawna, a ich metoda produkcji przekazywana z pokolenia na pokolenie. Owoce zbierane na sok musiały być świeże, zdrowe, odpowiednio dojrzałe. Zazwyczaj każdy sporządzał soki na własne potrzeby, które wykorzystywane były w celach zdrowotnych zwłaszcza w okresie zimowym. Sok z jagód obniża poziom cukru we krwi, dlatego wskazany jest dla cukrzyków i osób narażonych na pylicę, np. górników. Zarówno sok z jagód jak i świeże czarne jagody niszczą w przewodzie pokarmowym wiele bakterii chorobotwórczych, nawet tych odpornych na antybiotyki. Poza tym czarne jagody mają szerokie zastosowanie w kuchni i w przetwórstwie. Sok z jagód zawiera potas, żelazo, siarkę i wapń, a także niemal wszystkie witaminy: A, B1, B2, PP, C oraz ślady witamin P i D. Ponadto w ich składzie znajduje się antocyjanowy glikozyd myrtillina (barwnik), sporo pektyn innych związków. Dzięki temu przemysł winiarski bardzo ceni sobie sok z czarnych jagód, gdyż używany jest do zabarwienia Burgundów.