Ser kozi z Machor
Ser kozi z Machor
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-07-31
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. świętokrzyskie

Wygląd:

Biały o kremowej konsystencji z niewielką ilością grudek ser kozi.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od ilości użytego mleka.

Barwa:

Biała.

Konsystencja:

Kremowa konsystencja, wilgotna, mazista.

Smak:

Mleczno-kwaśny z posmakiem mleka koziego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Machory to wieś w gminie Ruda Maleniecka w powiecie koneckim. Tradycja wytwarzania serów na tym obszarze związana jest z biedą, jaka panowała na Konecczyźnie w okresie wojennym. Krowy były drogie, więc dla uzyskania mleka kupowano i hodowano kozy. Z uwagi na niskie koszty utrzymania, koza nazywana była często przez lokalną społeczność biedą i przez to była hodowana w niemal każdym małym gospodarstwie. Mleko kozie i jego przetwory, ze względu na dużą zawartość białka i innych składników odżywczych, odgrywały istotną rolę w diecie, zwłaszcza ludności wiejskiej. W obecnej chwili trudno jest dotrzeć do materiałów piśmienniczych dotyczących konkretnych przepisów i metod produkcji serów kozich na Konecczyźnie, lecz w wielu miejscach można napotkać informacje przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Aby otrzymać 1 kg sera koziego z Machor potrzebne jest 7-8 litrów mleka koziego. „Mleko kozie należy ustawić w miejscu mocno nasłonecznionym – ciepłym, żeby jak najszybciej skwasiło się i zsiadło. Najlepiej do 36 godzin. Mleko zsiadłe podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu wytrącenia się serwatki od sera. Następnie przez sito lub gazę odcedzamy ser od serwatki” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami gminy Ruda Maleniecka). Ser odciskamy w rożku, a następnie pakujemy w pojemniki i przechowujemy w lodówce. Istotny wpływ na smak sera koziego z Machor ma odpowiednie karmienie kóz, a następnie czysty ich udój i właściwe ogrzanie mleka. „Mleko musi się jak najszybciej zsiąść tak do około 2 dni. Długi czas zsiadania się mleka powoduje gorzknienie mleka i ser ma niedobry smak” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Machor). Ser kozi z Machor wyśmienicie smakuje zarówno sam, jak i przyrządzany z odrobiną szczypiorku czy rzodkiewki. Gospodynie z Machor często wykorzystują go również do pieczenia sernika.