Masło jędrzejowskie
Masło jędrzejowskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-06-08
  • kategoria Oleje i tłuszcze
  • województwo woj. świętokrzyskie

Wygląd:

Osełka o konsystencji smarownej.

Kształt:

Kształt uzależniony od sposobu pakowania – osełka.

Rozmiar:

0,25 – 0,45 dag.

Barwa:

Jednolita kremowa, dopuszcza się nieznacznie intensywniejszą na powierzchni.

Konsystencja:

Jednolita, zwarta, smarowna, dopuszcza się lekko twardą, powierzchnia gładka.

Smak:

Czysty, lekki posmak pasteryzacji.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Masło jędrzejowskie produkowane jest od 1927 roku na terenie powiatu jędrzejowskiego. Dokumenty potwierdzające historię tego produktu, które zachowały się do dziś, to zdjęcia procesu produkcji masła z 1948 i 1949 roku. Proces ten, zwany wówczas „wytrząsaniem” masła, odbywał się za pomocą urządzeń drewnianych i ludzkich rąk. Proces schładzania masła odbywał się w sposób naturalny za pomocą wody studziennej. Później drewniane maszyny i urządzenia, jakimi były maselnice, łopaty wirówki oraz sita zastąpiono metalowymi. Były one pojemniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Pomimo tego większość prac przy produkcji do chwili obecnej wykonuje się ręcznie. Do produkcji masła jędrzejowskiego używa się śmietanki uzyskanej z mleka skupowanego od okolicznych rolników. Zużycie śmietanki na jedną osełkę o wadze około 0,35 kg wynosi w przybliżeniu 1 litr, w zależności od procentu tłuszczu. Od zawsze masło pakowane było w pergamin. Masło jędrzejowskie nie zawiera konserwantów, barwników i innych tłuszczy roślinnych i zwierzęcych. Wytwarzane jest do dziś według dawnej receptury, a zmianom uległy jedynie niektóre elementy produkcji, niemające jednak wpływu na smak i jakość produktu finalnego.