Krówka opatowska
Krówka opatowska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-02-07
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. świętokrzyskie

Wygląd:

Zgęstniała masa o powierzchni gładkiej z lekkim połyskiem. Na przekroju widoczne małe ziarnistości, większe na przełomie.

Kształt:

Kształt zbliżony do prostopadłościanu, podłużny.

Rozmiar:

Wymiary cukierka to 15 x 22 x 35 mm o masie 35-40 g.

Barwa:

Barwa jednolita, na całej powierzchni jasno brązowa, nieco jaśniejsza na przekroju.

Konsystencja:

Cukierki posiadają konsystencję ciągliwą, przechodzącą w kruchą z charakterystyczną „łezką” w środku.

Smak:

Smak słodkiego kondensatu mlecznego ze słabo wyczuwalną wanilią. Zapach mleczny, słabo wyczuwalny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wyrób krówki opatowskiej rozpoczął się w 1980 roku i niezmienioną metodą trwa do dnia dzisiejszego. Głównym surowcem do produkcji krówki opatowskiej jest mleko pozyskiwane od rolników z terenu powiatu opatowskiego. Większość czynności wykonywanych przy produkcji cukierków odbywa się ręcznie, a jedyne urządzenia użyte w procesie produkcji to mieszalniki, wyparki i sonda do zagęszczania mleka. Masa krówkowa przygotowywana jest między innymi z mleka, cukru oraz margaryny. Masa gotowana jest w wysokiej temperaturze, a następnie wylewana na stoły chłodnicze, na których tężnieje. Po schłodzeniu jest krojona ręcznie najpierw na płaty, a później w kostkę. Ostatnim etapem produkcji krówki opatowskiej jest jej ręczne zawijanie w opakowania. Krówka opatowska jest produktem wielokrotnie nagradzanym na różnego rodzaju konkursach na terenie kraju jak i za jego granicami.