Kamcia – moskorzewska nalewka miętowa
Kamcia – moskorzewska nalewka miętowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-01-21
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. świętokrzyskie

Wygląd:

Klarowny, przejrzysty.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Zielona.

Konsystencja:

Płynna, klarowna.

Smak:

Intensywny miętowy zapach i smak.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Nalewki to jedne z najstarszych, tradycyjnych polskich alkoholi. Od wieków przygotowywane są według różnorodnych receptur, choć sposoby ich wytwarzania niewiele się zmieniły. W zależności od regionu i tradycji pojawiały się różne warianty tej samej receptury. Nalewki odegrały istotną rolę w życiu wszystkich polskich dworów i dworków, a receptur pilnie strzeżono, przekazywano z pokolenia na pokolenie, często dopiero w zapiskach testamentowych. Tradycja uprawy mięty oraz nalewek miętowych w powiecie włoszczowskim wiąże się z rodziną Potockich, właścicielami ziemskimi Moskorzewa. W parku moskorzewskim rosły duże połacie mięty pieprzowej wykorzystywanej do produkcji nalewki. Przepis na tę nalewkę został wykradziony z dworu Potockich przez osoby tam pracujące i został rozpowszechniony. Kamcia przygotowywana była z okazji różnego rodzaju imprez okolicznościowych, takich jak np. wesela, chrzty, zaręczyny, odpusty parafialne, zjazdy rodzinne, natomiast „(…) pani Potocka podawała na dożynkach dworskich oraz z okazji świąt, raz w roku, służbie dworskiej i fornalom” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Moskorzew).