Chleb mieszany koprzywnicki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-12-01
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. świętokrzyskie

Wygląd:

Bochenki chleba z mąki żytniej i pszennej.

Kształt:

Okrągły, podłużny lub nadany formą.

Rozmiar:

Bochenki od 0,4 kg do 1,4 kg.

Barwa:

Skórka koloru brązowego od jasnego brązu po ciemniejszy z połyskiem. Na skórce najczęściej posypka makowa, miękisz biało-szary.

Konsystencja:

Chleb elastyczny, o dobrej krajalności, po lekkim nacisku wraca do stanu pierwotnego bez uszkodzenia struktury.

Smak:

Aromatyczny, lekko kwaskowy i zarazem słodkawy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W Koprzywnicy od wielu lat wypiekany jest chleb mieszany koprzywnicki według niezmiennej receptury. Dawniej przygotowywany był raz lub dwa razy w tygodniu do codziennego spożycia. Wypiekano go również na wesela, święta i odpusty w parafii. Chleb mieszany koprzywnicki jest pieczywem sporządzanym w oparciu o zakwas produkowany na bazie zaczątku z poprzedniego wypieku. Zachowuje swoje właściwości i dobry smak przez około 1 tydzień. Zawdzięcza to swojemu naturalnemu sposobowi produkcji opartemu na ponad 50-letniej tradycji. Do jego wypieku używa się dwóch rodzajów mąki pszenną i żytnią, wodę, drożdże, sól oraz mak jako posypkę. Najpierw zaczyn robiony jest z mąki żytniej poddawanej kilkukrotnej fermentacji, dopiero potem dodawana jest mąka pszenna. Chleb pieczony jest tak jak przed laty w piecu chlebowym wykonanym z cegły i opalanym drewnem lub węglem. „Temperaturę mierzono termometrem. W czasie pieczenia była para, żeby bochenki miały odpowiedni wygląd i smak. Także piekarze sprawdzali w trakcie pieczenia wygląd bochenków i przesuwali je ze środka pieca na boki i odwrotnie, żeby się dobrze wypiekły i ładnie wyglądały” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Koprzywnicy).