Chleb iwański
Chleb iwański
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-02-07
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. świętokrzyskie

Wygląd:

Charakterystyczny dla dobrze wyrośniętego i upieczonego chleba o średniej porowatości miękiszu.

Kształt:

Chleb okrągły lub podłużny. Kształt kromki chleba po przekrojeniu owalny.

Rozmiar:

Średnica bochenka okrągłego wynosi od 25 cm do 32 cm, wysokość w środkowym punkcie chleba około 12 cm. Waga chleba po upieczeniu: okrągłego – od 1,35 kg do 1,38 kg, podłużnego – od 0,67 kg do 0,69 kg.

Barwa:

Skórka chleba w kolorze słomkowo-herbacianym, lśniąca, na przekroju jasna. Spód pokryty mąką.

Konsystencja:

Skórka wierzchnia lekko twarda, chrupiąca, dolna – twardsza. Miąższ gąbczasty i elastyczny.

Smak:

Smak lekko kwaskowy, zapach charakterystyczny dla świeżego pieczywa.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Receptura przygotowania chleba iwańskiego znana jest na terenach województwa świętokrzyskiego od ponad 40 lat. Z resztek pozostawionego w dzieży ciasta przygotowywany jest tzw. zaczyn do nowego zakwasu. Z odpowiednio wyrobionego ciasta, ręcznie formowane zostają bochenki chleba. Następnie układane są na wcześniej przygotowanych deskach i pozostawione do wyrośnięcia na około 20 minut. Chleb iwański wypiekany jest w piecu trzonowym zbudowanym z cegły szamotowej i opalany drzewem iglastym. Po wyjęciu chleba z pieca smarowany jest on wodą, co nadaje połysk wierzchniej skórce. O walorach chleba iwańskiego decyduje – jak przed laty: zmysł piekarza, wyjątkowa znajomość sztuki piekarskiej, duże doświadczenie w fachu piekarza oraz przywiązanie do tradycji piekarskiej. „Tworzony z sercem, bez użycia jakichś skomplikowanych maszyn, pachnie i smakuje niezwykle” (Kinga Czub, „Ginący zawód – piekarz”, Publiczne Gimnazjum w Iwaniskach, www.pttkopatow.free.ngo.pl/konkurs.html).