Powidła ze śliwki żniwki
Powidła ze śliwki żniwki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2017-02-17
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. śląskie

Wygląd:

Jednolita gęsta masa z fragmentami skórki owoców.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Kolor złoty do jasnobrązowego.

Konsystencja:

Gęsta, lekko twarda masa.

Smak:

Średnio słodki, mocno kwaskowaty.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Śliwka żniwka to średniowczesna odmiana śliwy, która w gminie Lipowa i okolicach była popularna już od II wojny światowej. Owoce tej śliwki dojrzewają od drugiej połowy sierpnia, a gdy są już wystarczająco dojrzałe opadają na ziemię. Nadają się do bezpośredniego spożycia jak również na przetwory m.in. na wyśmienite powidła, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają właśnie słodkim śliwkom żniwkom. „Wykonywanie przetworów było tradycją w każdej rodzinie i przepisy przekazywano z pokolenia na pokolenie (…) Najpierw robiła je moja mama, później sama się nauczyłam i robiłam z moimi dziećmi” (Wywiady przeprowadzone z mieszkańcami okolic Lipowa). „Powidła z żółtej śliwki chętnie jedzono ze świeżym chlebem albo wykorzystywano jako dodatek do wypieków” (…) „powidła jadło się z chlebem. Piekło się ciasto drożdżowe ze śliwkami i posypką” (…) „wykorzystywało do ciasta i nadziewania ciastek”. Obecne działania podejmowane na terenie gminy Lipowa są przykładem kultywowania tradycji wytwarzania naturalnych przetworów ze śliwki żniwki. „Święto śliwki” organizowane w Lipowej przyciąga nie tylko mieszkańców gminy, ale również turystów, którzy coraz chętniej przyjeżdżają do „Stolicy żółtej śliwki”, aby zapoznać się z walorami tych terenów, a przede wszystkim posmakować specjałów ze żniwki.