Kołocz / kołacz międzyrzecki
Kołocz / kołacz międzyrzecki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2018-04-19
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. śląskie

Wygląd:

Ciasto drożdżowe z nadzieniem serowo-makowym. Górę kołacza zdobi misternie ułożona dwukolorowa kruszonka, posypana cukrem pudrem.

Kształt:

Okrągły, na przekroju owalny, wysokość ok. 3-4 cm.

Rozmiar:

Średnica ok. 30-50 cm.

Barwa:

Złocista, na przekroju ciasto koloru kremowego z widocznym serowo-makowym nadzieniem w kolorze kremowo-grafitowym. Na górze rumiana ciemniejsza kruszonka.

Konsystencja:

Ciasto drożdżowe pulchne i sprężyste, z kruchą, wypieczoną kruszonką.

Smak:

Smak słodki, serowo-makowy. Zapach świeżego ciasta drożdżowego z kruszonką.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Międzyrzecze to wieś położona na Śląsku Cieszyńskim w województwie śląskim. Międzyrzecze stanowią dwa sołectwa – Międzyrzecze Górne i Międzyrzecze Dolne. Tradycja „kołocza” lub „kołacza” jako pieczywa obrzędowego, szczególnie świątecznego i weselnego, obecna jest w Międzyrzeczu od kilkudziesięciu lat. Kołocze kiedyś pieczone były głównie przez gospodynie domowe. Tradycja ich wypieku jest kultywowana i przekazywana kolejnym pokoleniom, stając się ważnym elementem tożsamości lokalnej społeczności. Duże zasługi w pielęgnowaniu tradycji wypieku kołacza mają członkinie z Koła Gospodyń Wiejskich, które wypiekają kołacze na rożnego rodzaju uroczystości. Kołacz ma znaczenie nie tylko jako ciasto weselne, które Młoda para piecze przed weselem i obdarowuje nim sąsiadów, gości weselnych i księdza, ale również jako ciasto świąteczne, które pieczono i nadal piecze się podczas odpustu, dożynek oraz na festyny i inne lokalne uroczystości. Tym sposobem tradycja pieczenia kołacza przetrwała do dziś, a tradycyjną recepturę i metodę wytwarzania poznają najmłodsze mieszkanki Międzyrzecza Dolnego i Górnego. Przygotowany z odpowiednio dobranych składników ciasta oraz najlepszego sera posiada specyficzny smak, a pieczony w odpowiedniej temperaturze – oryginalny wygląd. O oryginalności kołocza międzyrzeckiego świadczy charakterystyczne ułożenie masy makowej, która nakładana jest tylko w jednym miejscu – na środku ciast. Po przekrojeniu dominuje masa serowa z ciemną plamą makową. Dzisiaj kołacz znajduje się nie tylko na weselnym czy świątecznym stole, ale jest pieczywem wypiekanym w lokalnych piekarniach i cukierniach.