Chuda Jewa
Chuda Jewa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-03-10
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. śląskie

Wygląd:

Kremowa dość gęsta zupa z widocznymi kawałkami boczku, ziemniaków i zielonego kopru.

Kształt:

Kształt w zależności od naczynia.

Rozmiar:

Wielkość zależy od naczynia, w którym jest podawana.

Barwa:

Kolor kremowy.

Konsystencja:

Płynna, zawiesista.

Smak:

Słodki, maślany, delikatny smak o lekko wyczuwalnym czosnku i kminku. Zapach śmietankowy, maślany.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Chuda Jewa to tradycyjna zupa przygotowywana na Śląsku Cieszyńskim. Jest to polewka na kwaśnym mleku lub maślance podawana z ziemniakami lub chlebem. Wzbogacona jest w przyprawy takie jak czosnek, kminek oraz sól i pieprz, które nadają jej delikatny, a zarazem wyrazisty smak i zapach. „(…) wszelkie zupy nazywano „polywkami”. Popularną zupą była „Chuda Jewa” z czosnkiem czy cebulą z pływającymi po wierzchu „szpyrkami” jedzona z ziemniakami” (cyt. Marii Pilch z publikacji „Potrawy Regionalne Wisły i Śląska Cieszyńskiego”). „Dodać należy, że inwencja kulinarna ludności wiejskiej szła w kierunku łączenia mało urozmaiconych produktów oraz w nadawaniu potrawom często określeń ironicznych, jak na przykład Chuda Jewa” (Zofia Szromba-Rysowa, „Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku”, 1978). Przepis na ww. zupę opisuje wielu śląskich autorów książek kulinarnych, np. Wera Sztabowa w publikacji „Kuchnia śląska czyli krupnioki, makówki i moczka”, Elżbieta Łabońska w „Śląskiej kucharce doskonałej” czy Hanna Szymanderska w publikacji „Papatacze, bubliczki, moskole… Co się pod tym kryje?”.