Bestwiński karp królewski
Bestwiński karp królewski
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-06-17
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. śląskie

Wygląd:

Wygrzbiecenie średnie, przekrój owalny, bocznie spłaszczony, typ ułuszczenia - lustrzeń.

Kształt:

Mała głowa, pysk z wąsami, dobrze umięśnione ciało.

Rozmiar:

Przeciętna waga 1,2 kg – 3 kg.

Barwa:

Od ciemnoszarej przez szaro-oliwkowy grzbiet, do żółto-brunatnego brzucha.

Konsystencja:

Mięsisty, jędrny, śliski z zewnątrz.

Smak:

Swoisty smak i zapach uzależniony od warunków bytowania, typowy dla ryby.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Jak podają źródła „(…) hodowla ryb w Bestwinie rozwijała się już od XVI wieku. To był fenomen na skale światową”. (I. Ciesielski „Karp Polski z historia” [w:] „Trybuna Śląska” 2003 nr 298, dod. „Magazyn Śląski”). W 1868 r. Tomasz Dubisch jako ówczesny mistrz rybacki kompleksu Iłownica przypadkowo odkrył przypadkowy system chowu karpia „tj. stopniowego przenoszenia (czyli przesadzania) juwenalnych stadiów karpia do kolejno innych, wcześniej zalanych i żyznych stawów (przesadek I i II, a nawet III), z jednoczesnym rozrzedzaniem zagęszczenia ich obsady. Modernizacja chowu, dzięki skróceniu cyklu hodowlanego do 3 lat i zapewnienia dostatecznej ilości materiału obsadowego, przyniosła tam niedoceniany dziś wzrost produkcji rybackiej”.(J. Guziur, „Z dziejów hodowli ryb na świecie. Cz. IV. Odkrycie przesadkowania przez Tomasza Dubisza”[w:] „Magazyn Przemysłu Rybnego” nr 3 (57) / 2007). Kontynuacją i udoskonaleniem tegoż systemu zajął się, jeden z wybitnych uczniów Tomasza Dubischa, Adolf Gasch. Dążył on do uzyskania „(…) ryby, w której znajduje się więcej mięsa, mającej dobrze wykształcone ciało – nie tylko poprzez zwiększanie wagi, lecz przede wszystkim proporcji między bardziej a mniej cennymi częściami karpia” (Sł. Lewczak „Adolf Gasch hodowca z Kaniowa”). W rezultacie swoich badań i obserwacji wyhodował własną rasę karpia charakteryzującą się małą głową i mięsistym ciałem. W ówczesnym czasie rasa ta zdobyła światową sławę jako karp galicyjski lub królewski. Podczas międzynarodowej wystawy rolniczej w Berlinie w 1880 roku zaprezentowana przez Adolfa Gasha rasa karpia galicyjskiego zdobyła złoty medal i od tego momentu rozpoczęła europejską ekspansję i podbija podniebienia Europejczyków. Metody chowu karpia w tradycyjnych stawach ziemnych, opracowane w drugiej połowie XIX wieku praktycznie nie uległy zmianie i są stosowane do dnia dzisiejszego w gospodarstwach stawowych w okolicach Bestwiny i sąsiednich gmin tj. Czechowic-Dziedzic, Jasienicy, Jaworza i Wilamowic.