Żurawina z jabłkiem i chrzanem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2008-11-21
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Miękka masa owocowa, widoczne okrągłe owoce żurawiny.

Kształt:

Masa.

Rozmiar:

Zależnie od potrzeb.

Barwa:

Barwa różowo-czerwona.

Konsystencja:

Średnio-gęsta konsystencja, miękka w dotyku.

Smak:

Smak i aromat właściwy dla żurawiny, lekko-kwaśny, średnio ostry.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Żurawina jest owocem znanym i bardzo cenionym na Kaszubach, obficie występującym w pomorskich lasach i na torfowiskach. Odznacza się specyficznym smakiem i aromatem. Przyrządzano z niej konfitury, smażono z dodatkiem jabłek. Przetwory z tego owocu były doskonałym, bardzo wykwintnym dodatkiem podawanym do różnego rodzaju mięs i pasztetów. Były one ważnym urozmaiceniem codziennych oraz świątecznych posiłków i na stałe wpisały się w tradycje regionalnych kuchni. Według przekazu ustnego mieszkanki regionu nadmorskiego: „Stary przepis na żurawinę z jabłkiem i chrzanem używany jest w mojej rodzinie od ponad 25 lat. Żurawina należy do bardzo smakowitych i wyśmienitych dodatków do mięs i dziczyzny. Dawniej podawana była na dworach szlacheckich i w chłopskich bogatych domostwach. Miejsca gdzie rośnie żurawina wielkoowocowa są strzeżone tajemnicą. Tylko okoliczni mieszkańcy wiedzą gdzie jej szukać. Najlepsza żurawina jest zbierana jesienią po pierwszych przymrozkach lub wiosną po stopnieniu śniegu. W swoim gospodarstwie przygotowujemy różne przepisy z żurawiną. Natomiast mojej rodzinie i turystom najbardziej smakują przepisy z żurawiny z jabłkami i chrzanem”.