Zupa kaszubska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-03-07
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Zupa

Kształt:

Ciecz

Rozmiar:

Barwa:

Czerwonawa

Konsystencja:

Ciecz

Smak:

Smak i zapach wywaru mięsno-warzywnego

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kaszubi od niepamiętnych czasów prowadzą osiadły tryb życia i właściwą mu gospodarkę rolniczo-hodowlaną (…) Trzonem rolnictwa były gospodarstwa „gburskie” zamożnej warstwy chłopów, rekrutujących się z dawnej szlachty zagonowej i bogatszego chłopstwa. W powiecie puckim i we wschodniej części powiatu kartuskiego „gburstwa” były najzamożniejsze. Wiązało się to z lepszą, nawet pszeniczną ziemią. Uprawa była nastawiona na produkcję żyta (w powiecie puckim także pszenicy), owsa, jęczmienia, tatarki, grochu i bobu, ziemniaków, brukwi, rzepy, marchwi, kapusty oraz warzyw takich, jak: cebula, ćwikła, pietruszka, dynia itp. (…) Zbiór ziemniaków odbywał się w pozycji klęczącej przy pomocy trój- lub czworozębnej kopaczki. Wykopki zajmowały gospodarzom ponad cztery tygodnie. Ziemniaki zsypywało się do przyzagrodowych piwnic („kula”) lub rowów („myta”), wykopanych na zapłotni, okrywanych następnie słomą i ziemią. Brukiew, rzepę i marchew dołowano na polu. Z liści brukwi lub rzepy robiono w odpowiednio przygotowanych dołach kiszonkę dla bydła. – W. Błaszkowski, Tradycyjna ludowa kultura materialna Kaszub (w:) Pomorze Gdańskie – kultura i sztuka, Gdańsk 1965. Kaszubi spożywali wiele zup na bazie różnych składników: ryb, mięsa czy warzyw. Zupy były podawane głównie z ziemniakami i stanowiły zdrowe i pożywne, ciepłe danie w ciągu dnia. Zupy mączne na mleku podawano na śniadanie i kolację. – W. Błaszkowski. Do sporządzania zupy kaszubskiej wykorzystuje się surowce łatwo dostępne w każdym gospodarstwie rolnym na Kaszubach: włoszczyznę, kapustę cukrową, pomidory, kości, cebulę, śmietanę i mąkę. Receptura na zupę kaszubską opublikowana jest w książce Kuchnia regionalna wczoraj i dziś z 1978 roku: Włoszczyznę i kości umyć, ugotować z nich wywar i odcedzić. Poszatkowaną kapustę ugotować z cebulą i kminkiem w małej ilości wody, bez przykrycia i dodać do wywaru. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, podprawić nią zupę, mieszając zagotować i osolić. Pomidory umyć i przetrzeć do wazy z zupą, wymieszać (zamiast surowych pomidorów można w zimie dodać przecier). Podawać z ziemniakami.