Wołowina szmurowana po kaszubsku
Wołowina szmurowana po kaszubsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-07-22
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Pieczeń z rumianą opieczoną skórką.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Wielkość 20-30 cm, waga 1-5 kg.

Barwa:

Brązowa z zewnątrz ciemniejsza, na przekroju środek jasno brązowy.

Konsystencja:

Mięso soczyste.

Smak:

Bogaty aromat pieczeni mięsnej o czosnkowym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Charakterystyczną potrawą z wołowiny przyrządzaną na Kaszubach była pieczeń wołowa zwana wołowiną szmurowaną. Dawniej w bogatszych gospodarstwach mięso pozyskiwano z własnego uboju, w innych niewielkie ilości kupowano u rzeźnika. „(…) jedynym wyjątkiem była wołowina którą można było nabyć u rzeźnika na tzw. szmùrôwané miãso, ale to była rzadkość” (Wiesława Niemiec, „Tradycyjna Kuchnia kaszubska”, Gdańsk). Przygotowywana była zawsze podczas wielkich świąt np. Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Podstawą szmurowanej wołowiny jest odpowiednio przyprawione i przyrządzone mięso wołowe. Na początku mięso musiało leżeć obłożone cebulą, czosnkiem, zielem angielskim i liściem bobkowym przez około 24 godziny. Następnie należało je krótko obsmażyć w smalcu do zarumienienia. Pieczenie powinno odbywać się pod przykryciem, aby mięso zachowało soczystość. Obecnie wołowina szmurowana często gości na kaszubskich stołach, nie tylko w czasie wielkich świąt, ale także spotkań rodzinnych, urodzin, odpustów. Podawana jest jako danie obiadowe z sosem grzybowym z kaszą, makaronem lub z ziemniakami.