Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-05-22
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Drobne kawałki

Kształt:

Okrągławy

Rozmiar:

Porcje zależnie od potrzeb

Barwa:

Ciemny

Konsystencja:

Miękka

Smak:

Ryby

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Najchętniej jadano jazgarze w rosole i ukleje zaprawiane w occie. Do prawdziwych przysmaków należały miętusy, a zwłaszcza ich wątroba oraz ikra rybia smażona na maśle. Kuchnia regionalna wczoraj i dziś (1978). Według Kuchni Pomorskiej (1998) za najbardziej specyficzną cechę kuchni kaszubsko-pomorskiej i gdańskiej uważa się powszechne bogactwo ryb i potraw rybnych zarówno z ryb morskich, jak i słodkowodnych żyjących w kaszubskich jeziorach. Wiele ludowych opowieści, legend oraz gawęd mówi o rybach i potrawach z nich przyrządzanych. Tradycja łowienia ryb zachowała się również w kaszubskich strojach i tańcach rybackich. Kaszubskie czerpaki do ryb i raków to „kaszorki”. Jak podaje Błaszkowski (1965), każdemu gospodarzowi, którego ziemia graniczyła z wodami, przysługiwało prawo łowienia ryb na własne potrzeby. Rybołówstwem zajmowali się wszyscy Kaszubi. Stosowali oni różne metody łowienia, wykorzystując wiele przyrządów, dobieranych w zależności od rodzaju wód, gatunku ryb, pór roku, a nawet pór dnia. Dokumenty pisane oraz przekazy ustne mówią o wielkiej obfitości ryb w kaszubskich jeziorach i rzekach. Najstarsi mieszkańcy Kaszub potwierdzają, że tradycja połowu i spożywania ryb słodkowodnych na Kaszubach jest bardzo stara. Okoliczne jeziora były zawsze bogate w różnorodne gatunki ryb. Receptura na wątrobę miętusa lub dorsza została opublikowana w książce Kuchnia regionalna wczoraj i dziś z 1978 roku: Wątrobę ze świeżej ryby smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, najlepiej na świeżym powietrzu, czyli na biwaku, gdyż wydziela bardzo silny i nieprzyjemny zapach. Po usmażeniu (smażyć krótko) posypać solą i od razu podawać. Kaszubki smażą wątroby w kuchniach „letnich” na podwórzu.