Szynka w cieście
Szynka w cieście
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2008-04-01
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Kawałek szynki przykryty płachtą z ciasta i zapieczony, charakterystyczny dla szynki, ciasto okrywające szynkę lekko brązowe, po zdjęciu okrywy z ciasta mięso jest rumiane i soczyste

Kształt:

Owalny, charakterystyczny dla tej części mięsa

Rozmiar:

Uzależniona od wagi tucznika. Średnio około 4-7 kg

Barwa:

Skórka szynki zarumieniona, na przekroju ciemnoróżowa

Konsystencja:

Sprężysta, soczysta

Smak:

Charakterystyczny dla mięsa pieczonego z wyraźnym posmakiem i zapachem czosnku z dodatkiem przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Przepis na szynkę w cieście pochodzi ze zbiorów rodzinnych i funkcjonuje w tej rodzinie od wielu lat. Szynkę tę przyrządzały gospodynie z rodu pochodzącego z Tarnopola. W ustnych przekazach otrzymywały go kolejne pokolenia. Przepis ten został zapisany w zeszycie ze „zbiorem przepisów” z roku 1961. Sporządzono go na kursie gotowania i pieczenia zorganizowanym dla gospodyń w Marzęcinie: Szynka z kością ułożona na blaszce już z przyprawami i piec w gorącym piecu. 1) szynka, sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ciasto makaronowe, porobić otworki i poukładać przyprawy, przykrywamy ciastem i zrobionym jak na makaron tylko miękko. Potrawa ta przyrządzana jest na specjalne okazje, uroczystości rodzinne i święta. Obecnie także inne gospodynie z Marzęcina przygotowują szynkę w cieście. Wieprzowina należy do mięs bardzo popularnych w polskiej kuchni. Przyrządzano ją na różne sposoby: duszono, smażono, gotowano, pieczono. Pieczenie mięsa pozwala najlepiej podkreślić jego wartości smakowe. Obłożenie kawałka mięsa ciastem wydobywa z niego właściwy smak i pozwala zachować aromat użytych przypraw. Pieczony w ten sposób kawałek mięsa jest soczysty i odpowiednio kruchy. Maria Pająkowska‑Kensik, prowadząc badania dialektologiczne na Kociewiu, zanotowała przepis na gotowaną szynkę w cieście – „szinka w ciaście” (Co niegdyś gotowano w: W kuchni i przy stole. Ksiónżka o jeściu na Kociewiu).