Szmórowónô kapùsta/szmurowana kapusta/duszona kapusta na wędzonce
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-02-15
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Jednolita masa z widocznymi włóknami kapusty. Na przekroju masa kapuściana z kawałkami słoniny lub boczku.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym jest podana.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnożółty kolor kapusty z ciemniejszymi kawałkami boczku przesmażonego lub słoniny.

Konsystencja:

Miękka, kleista.

Smak:

Smak i zapach gotowanej kapusty z przesmażoną słoniną lub boczkiem wędzonym, lekko kwaskowaty.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bardzo popularnym warzywem uprawianym w gospodarstwach kaszubskich była kapusta. Przygotowywano z niej nie tylko różnego rodzaju zupy np. parzybrodę czy kapuśniak, ale także dania główne jak kapustę duszoną na wędzonce. Danie to było bardzo pożywne, szybkie i tanie, co miało wpływ na jego popularność na terenach Borów Tucholskich. Kiszoną kapustę zalewano wodą i gotowano, początkowo bez przykrycia około 10 min. Następnie kapustę przykrywano i gotowano do miękkości. Na patelni podsmażano pokrojoną w drobną kostkę wędzoną słoninę lub boczek razem z cebulą. Następnie boczek i cebulę dodawano do kapusty razem z przyprawami takimi jak: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i gotowano przez kilka minut. Kapustę można było zagęścić zasmażką z mąki, tłuszczu wieprzowego i wody. Przepis na szmurowaną kapustę można znaleźć w wielu książkach kucharskich zawierających dania regionalne, m.in. w publikacji „Polskie kuchnie regionalne” autorstwa Tadeusza Barowicza.