Syrop z żurawiny po mermecku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-06-14
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Płynny, gęsty

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Bordowy

Konsystencja:

Gęsta, lepka

Smak:

Smak słodko-kwaśny, aromat owocowo-spirytusowy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Syrop z żurawiny po mermecku wytwarzany jest zgodnie z recepturą rodzinną od ponad 25 lat. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i pochodzi z 1907 roku. Dawniej wytwarzano syropy również z innych owoców runa leśnego, owoców rosnących w sadach albo ogródkach przydomowych. Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, dietetyczną i leczniczą, charakteryzują się także specyficznym smakiem i aromatem. Przez mieszkańców Borów Tucholskich jest to owoc znany i bardzo ceniony. Owoce żurawiny są dostępne w lasach i na torfowiskach zaledwie przez dwa miesiące w roku. Społeczność lokalna zbiera owoce w okresie od sierpnia do września. Następnie zebrane owoce dojrzewają w suchym i ciemnym miejscu aż do października. W tym czasie należy je przebierać i segregować, usuwając zepsute. Syrop z żurawiny po mermecku jest gęsty, do jego rozcieńczania można stosować wodę i pić go jak sok lub nierozcieńczonego używać jako polewy do galaretek i deserów albo jako dodatku do herbaty.