Rogalik z wiśniami
Rogalik z wiśniami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-05-04
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Charakterystyczny wyrób cukierniczy to brązowozłociste ciasto drożdżowe w kształcie rogala. Na przekroju puszyste, dobrze wyrośnięte ciasto z dużą ilością nadzienia wiśniowego. Wiśnie wykorzystywane na nadzienie pochodzą z drzew rodzimych. Mocno dojrzałe owoce zrywa się w sezonie letnim, dryluje i przechowuje w zalewie. Zalewa powoduje, że wiśnie zachowują naturalny smak, aromat i wygląd owoców świeżo zerwanych z drzewa. Owoce nie są konserwowane cukrem.

Kształt:

Niepełny okrąg (rogal), owalny.

Rozmiar:

Długość 12 cm, wysokość 4 cm, szerokość 4 cm.

Barwa:

Z zewnątrz: barwa ciasta brązowozłota oraz biały lukier z połyskiem. W przekroju: barwa ciasta brązowożółtawa z czerwonym nadzieniem z wiśni.

Konsystencja:

Ciasto puszyste, delikatne, dobrze wyrośnięte, sprężyste. Pod wpływem nacisku zmienia swoją objętość. Po zwolnieniu ucisku wraca do pierwotnego kształtu.

Smak:

Wyjątkowy smak rogali wynika z połączenia delikatnego ciasta drożdżowego, dobrze napowietrzonego, aromatycznych lekko kwaśnych wiśni, stanowiących nadzienie oraz lukru. Średnio kwaśny, szklisty lukier wykonuje się według autorskiej tradycyjnej receptury, która decyduje o tym, że jest on kruchy i łamliwy. Tajemnica smaku tkwi w doborze składników i ich proporcjach.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia rogalików z wiśniami sięga lat 1956-1989, kiedy to można było je kupić w piekarni-cukierni w Chojnicach. Rogaliki z wiśniami w lukrze, choć nie były najtańszym ciastem, cieszyły się dużą popularnością wśród klientów piekarni. Przepis ten trafił z piekarni w Chojnicach do restauracji w Sieroczynie. W dalszym ciągu ciasto to cieszy się popytem przewyższającym jego podaż. Wielu klientów, głównie turystów krajowych i zagranicznych, wraca do restauracji, by spożyć rogaliki z wiśniami. Receptura tego wypieku zachowała się w starym zeszycie z przepisami pochodzącym z 1980 roku. Rogale wypiekane są w tradycyjnym piecu, co podkreśla ich specyficzny smak. Fakt, że piec ten jest co jakiś czas przepalany dachówkami ma wpływ na efekty wypieków. Wypiekane w piecu gastronomicznym nie smakują tak samo. Czas pieczenia jest bardzo istotny, nie można go skrócić ani wydłużyć. Kiedy wykonano próbę wypieku rogali w piecu gastronomicznym, aby sprawdzić, czy istnieją szanse zwiększenia wydajności produkcji, okazało się, że efekt zmiany sposobu wypieku wpłynął niekorzystnie na walory smakowe produktu. Również zastosowanie nowoczesnej maszyny do ugniatania (wyrabiania) ciasta znacznie pogorszyło smak rogali. W związku z powyższym zachowano w 100% tradycyjną procedurę wyrobu ręcznego i wypieku ciasta. W 2004 roku ze względu na walory smakowe, użyte składniki i sposób wytwarzania rogaliki z wiśniami zwane również rogalikami szefowej uzyskały certyfikat „Marka Lokalna – Naszyjnik Północy”, który zachowują do dzisiaj.