Pulki kaszubskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-09-03
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Cały ziemniak bez skórki

Kształt:

Okrągły

Rozmiar:

Wielkość ziemniaka

Barwa:

Jasnożółty

Konsystencja:

Stała

Smak:

Smak i zapach ugotowanych ziemniaków

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja uprawy ziemniaków w Europie sięga XV wieku. Ziemniaki po ugotowaniu stanowią bardzo cenny pokarm dla człowieka. Są też ważną rośliną pastewną i przemysłową. Zawierają głównie witaminę C. Najwięcej wartości odżywczych zawierają ziemniaki ugotowane w mundurkach – nieobrane ze skórki. Uprawa ziemniaków udaje się na glebach słabych i piaszczystych, do których zaliczają się gleby terenu Kaszub. Ziemniaki ugotowane w mundurkach nazywane po kaszubsku pulkami podane ze śledziem są do tej pory daniem postnym serwowanym również w piątki. Dawniej, gdy wypasano krowy, dzieci piekły pulki na polach przy ogniskach, co sprawiało im niemałą przyjemność. W codziennym, skromnym pożywieniu Kaszubów ziemniaki odgrywały dużą rolę i podawane były pod różnymi postaciami: w postaci klusek, kopytek, placków, podsmażone. Jak podaje W. Błaszkowski (Tradycyjna ludowa kultura materialna Kaszub w: Pomorze Gdańskie – Kultura i sztuka, 1965): „ziemniaki („bulwe”) gotowano w mundurkach („grelki” albo „pulki”) lub obierano z łupin. Podawano je z reguły codziennie na obiad: okraszone do kwaśnego mleka lub w zupie z warzyw”. M. Woźniczko (Tradycje kulinarne regionów i ich wpływ na rozwój agroturystyki w: Produkt regionalny i tradycyjny a agroturystyka, materiały konferencyjne, 2006) wymieniając kaszubskie specjały, wspomina o gotowanych ziemniakach z gęsią okrasą (bulwe z oboną), ziemniaki zalewane kwaśnym mlekiem lub maślanką (bulwe z kwasnym mlekiem), ziemniaki zalewane soloną wodą ze śledzi (bulwe ze sledziówką). Jak podaje T. Bolduan w Nowym Bedekerze Kaszubskim (2002), na Kaszubach jednym z podstawowych i bardzo charakterystycznych dań są sledze z pulkami. Gotuje się ziemniaki w mundurkach (pulki), które nie mogą być ani za duże, ani za małe, obiera z łupin i podaje ze śledziem.