Polewka kaszubska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-01-25
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Płyn z mięsem i warzywami

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Złocista, jasny brąz

Konsystencja:

Ciecz

Smak:

Wywar mięsno-warzywny, aromat ziół i przypraw oraz zielonej pietruszki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Polewka to staropolska nazwa zupy. Najbardziej znana polewka pochodzi z Pana Tadeusza Adama Mickiewicza. Czarna polewka, czyli czernina była podawana kawalerowi starającemu się o rękę panny, gdy rodzice nie chcieli go zaakceptować i oddać mu córki za żonę. Soplicy Horeszkowie odmówili dziewkę! Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę! (ks. 10) Jak podaje W. Niemiec (2004) w Ò tim, jak przode lat Kaszëbi warzële: Kaszubskie zupy miały charakter pożywnych dań (…) Latem takie zupy wożono lub noszono w bańkach na pole dla ciężko pracujących przy żniwach. Kiedy gospodynię było stać na dwa dania, to zupa była podawana odwrotnie niż obecnie, jako drugie danie. Pora roku, zapasy robione na zimę, czy zamożność domu, miały wpływ na rodzaje zup, które gotowano. Niektóre zupy podawano tylko na obiad, niektóre jak, np. słodkie tylko na śniadanie czy kolację. Podstawowymi składnikami zup były oczywiście włoszczyzna (…). Używane przyprawy, które występują prawie we wszystkich przepisach to: pieprz, sól, listek bobkowy, ziele angielskie (…). Zupy gotowano na mięsie (…). Królowała zasada, która mówiła, że każda gospodyni wyżywi rodzinę z tego, co potrafi zebrać na polu i z ogrodu, co wyhoduje we własnym gospodarstwie. (…) Jak widać w starej kuchni kaszubskiej, mimo wszystko, było czym się rządzić i z czego wybierać, ale zawsze praktyczność i gospodarność była nadrzędną cechą. Przepis na polewkę kaszubską został opublikowany w 1978 roku w książce Kuchnia regionalna wczoraj i dziś. Kaszubskiej polewki można skosztować w karczmie w Słupsku, która działa od 1969 roku i z której pochodzi wspomniany przepis.