Polewka grzybowa po kaszubsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-01-25
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Płyn z grzybami i ziemniakami

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Ciemny brąz

Konsystencja:

Ciecz

Smak:

Wywar grzybowy, aromat grzybów i przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kaszubi od niepamiętnych czasów prowadzą osiadły tryb życia i właściwą mu gospodarkę rolniczo-hodowlaną. (…) Uprawa była nastawiona na produkcję (…) ziemniaków. (Błaszkowski W. 1965). Jak podaje M. Woźniczko (2006): Kuchnia kaszubsko-pomorska, tak jak krajobraz, jest wyrazista i różnorodna. (…) Ze względu na piaszczyste, pełne kamieni gleby, uprawa wielu roślin jest na tych terenach niemożliwa. Dlatego też pierwsze miejsce wśród płodów rolnych zajmują ziemniaki (…). Oprócz surowców pochodzących z gospodarstwa, Kaszubi wykorzystują w kuchni wiele gatunków grzybów, m.in. borowiki, kurki i rydze. Również W. Błaszkowski (1965) podaje, iż: od dawien dawna Kaszubi uzupełniali gospodarkę rolną zbieractwem, łowiectwem i pasterstwem. Bogate tereny leśne dostarczały wiele rozmaitych owoców leśnych, które suszono w wielkich piecach i skrzętnie gromadzono na okres zimowy. (…) Zasadniczymi potrawami postnymi były zupy (…) grzybowe. Przyrządzano je z kluskami, z dodatkiem mleka lub śmietany. Według Babicz-Zielińskiej (2006): różnorodność zasobów naturalnych wpłynęła na zróżnicowanie zwyczajów żywieniowych w poszczególnych regionach Kaszub. (…) Na obszarach o dużym zalesieniu i dobrych glebach (przeważa) rolnictwo, myślistwo i zbieractwo runa leśnego (…) W gromadzonych na zimę zapasach dużą część stanowiły produkty leśne. Zbierano i suszono grzyby, buczynę, jarzębinę, owoce leśne (czarne jagody, borówki, jeżyny). H. Lewandowski (2006) pisze, że: ważnym składnikiem pożywienia, zwłaszcza ludności biedniejszej, były rośliny i owoce dziko rosnące, spośród których do celów konsumpcyjnych zbierano liście lebiody i komosy, pokrzywkę „żagiewkę”, szczaw, a w okolicach leśnych także jagody, poziomki, maliny, orzechy laskowe i różne gatunki grzybów. Poza uzupełnieniem pożywienia urozmaicały one również codzienne posiłki. Szczególnego znaczenia płody natury nabierały w okresie tzw. przednówków (tj. przed nowymi zbiorami, kiedy już skończyły się zapasy ubiegłoroczne) oraz w latach nieurodzaju, będąc niekiedy jedynymi dostępnymi pokarmami nie tylko biednych, ale i bogatszych gospodarzy. Owoce leśne i grzyby były również obiektem handlu. Przepis na polewkę grzybową po kaszubsku został opublikowany w książce Kuchnia regionalna wczoraj i dziś z 1978 roku.