Plince kaszubskie
Plince kaszubskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-09-04
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Placki ziemniaczane

Kształt:

Okrągłe, płaskie

Rozmiar:

Dowolna

Barwa:

Złoto-brązowe

Konsystencja:

Stała, w dotyku tłuste, chrupkie

Smak:

Zapach i smak pieczonych ziemniaków

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

lince to kaszubska nazwa utartych ziemniaków smażonych na patelni w postaci placków. Dawniej przyrządzanie tej potrawy było dość czasochłonne, gdyż surowe ziemniaki ucierało się na tarce ręcznie. Plince są bardzo smacznym i pożywnym daniem z ziemniaków, które podawało się dawniej i podaje obecnie jako danie główne obiadowe lub jako posiłek w ciągu dnia. Dawniej gospodynie piekły plince i zanosiły je swoim mężom pracującym w polu. Plince są znane od bardzo dawna i przyrządzanie ich jest obecnie również bardzo powszechne. Na słabych kaszubskich glebach uprawiano głównie zboża i ziemniaki. Ziemniaki spożywano niemal codziennie pod różnymi postaciami: gotowane w mundurkach lub obierane, jako dodatek do zup, mięs oraz smażone w postaci placków. W. Błaszkowski (Tradycyjna ludowa kultura materialna Kaszub w: Pomorze Gdańskie – Kultura i sztuka, 1965) podaje, iż (…) za przysmak jeszcze dziś uchodzą Plince, tj. placki ziemniaczane, wypiekane na łoju lub maśle. Również M. Woźniczko (Tradycje kulinarne regionów i ich wpływ na rozwój agroturystyki w: Produkt regionalny i tradycyjny a agroturystyka, materiały konferencyjne, 2002) wymienia jako kaszubski specjał placki ziemniaczane (plince). H. Lewandowski (Promocja kultury kulinarnej w tradycji i obyczajach w: Produkt regionalny i tradycyjny a agroturystyka, materiały konferencyjne, 2002) wspomina, iż zwłaszcza ziemniaki odgrywały, obok roślin zbożowych, ważną rolę w pożywieniu ludności ziem kaszubskich. Popularne na wsi kaszubskiej były plińce, placki ziemniaczane jadane z dodatkiem cukru, śmietany lub miodu. (E. Babicz-Zielińska, Zdrowotne aspekty kuchni regionalnych, na przykładzie kuchni kaszubskiej w: Produkt regionalny i tradycyjny a agroturystyka, op. cit.). Również w Bedekerze Kaszubskim (1979) czytamy: (…) bardzo dobrze smakują kaszubskie plińce, czyli placki z surowych tartych kartofli. T. Bolduan (Nowy Bedeker Kaszubski, 2002) podaje, iż (…) specjalnością kaszubską są też plince (placki ziemniaczane). Z utartych ziemniaków wyciska się sok, miesza z mąką i wbitym jajem, dodaje soli i smaży na gorącym oleju. Plince powinny być cienkie i chrupkie. Podaje się je z cukrem lub z cukrem i śmietaną.