Piwo pomorskie
Piwo pomorskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-03-11
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Płyn o charakterystycznej długo utrzymującej się i stabilnej pianie.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

W przypadku piw jasnych od jasnosłomkowej do bursztynowej, w przypadku piw ciemnych od ciemnej do różnych odcieni koloru czarnego.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Dominują aromaty słodowo-chmielowe. Dodatkowo w przypadku niektórych rodzajów piwa mogą występować nuty karmelowe, wiśniowe oraz kawowe.

Dodatkowe Informacje:

Piwo jasne lekkie – zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 9-10,5% wagowo, zawartość alkoholu 3,5-4,5% objętościowo, kwasowość ogólna nie więcej niż 2,0 ml NaOH, goryczka 20-25 (w jednostkach BU); piwo jasne pełne – zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 12,5% wagowo, zawartość alkoholu 5-5,5% objętościowo, kwasowość ogólna nie więcej niż 2,0 ml NaOH, goryczka 30-33 (w jednostkach BU); piwo jasne mocne – zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 13,5-14,5% wagowo, zawartość alkoholu 5,6-6,5% objętościowo, kwasowość ogólna nie więcej niż 2,3 ml NaOH, goryczka 30-38 (w jednostkach BU); piwo jasne bardzo mocne – zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 18-20% wagowo, zawartość alkoholu 7-8,5% objętościowo, kwasowość ogólna nie więcej niż 2,3 ml NaOH, goryczka 33-38 (w jednostkach BU); piwo ciemne karmelowe – zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 7-9% wagowo, zawartość alkoholu 1-1,2% objętościowo, kwasowość ogólna nie więcej niż 2,0 ml NaOH, goryczka 20-22 (w jednostkach BU); piwo ciemne mocne – zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 16-18% wagowo, zawartość alkoholu 6,0-8,0% objętościowo, kwasowość ogólna nie więcej niż 2,3 ml NaOH, goryczka 20-40 (w jednostkach BU); piwo ciemne bardzo mocne (porter bałtycki) – zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 22% wagowo, zawartość alkoholu 8,0-9,5% (w niektórych przypadkach nawet ok. 10%) objętościowo, kwasowość ogólna nie więcej niż 2,5 ml NaOH, goryczka 30-45 (w jednostkach BU).

Tradycja:

Piwo na terenie obecnego województwa pomorskiego warzono już w czasach średniowiecza, czego dowodem były przywileje warzenia piw nadawane miastom na terenie Pomorza w tym okresie. Prawo to posiadali zarówno mieszkańcy wielkich miast (Gdańsk), jak również mniejszych ośrodków (Tczew, Malbork). Wielkie ośrodki miały prawo produkcji na całym podległym terytorium z licznymi wsiami i przysiółkami. Niemiecki biskup Otton z Bambergu po pobycie na Pomorzu zapisał w swoich księgach: „Wina nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwo przewyższają wina falernijskie”. W 1416 roku na samym Głównym Mieście w Gdańsku było prawdopodobnie 378 browarów, a na przełomie XV i XVI wieku w Gdańsku ponad 400 zakładów produkujących piwo. Piwo w Gdańsku, a w szczególności wytwarzane w Tczewie, Gniewie, Nowym Stawie, Malborku i Sztumie, było produkowane tylko lub zwykle ze słodu jęczmiennego. H. Knaust podkreślał w końcu XVI wieku, że specjalnością Prus są piwa warzone ze słodu jęczmiennego, a najlepsze piwa jęczmienne w Rzeszy Niemieckiej to piwa gdańskie, co było dowodem na popularność piwa pomorskiego w tamtym okresie. Produkowane piwo pomorskie jest napojem, który warzony jest zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich przed około 50 i 30 laty. Do produkcji piwa pomorskiego stosuje się do dzisiaj m.in. chmiel szyszkowy i chmiel granulowany w odmianach lubelskich oraz ze słodów, głównie słody jęczmienne. Ponadto stosowana jest identyczna jak przed około 140 laty metoda dekokcyjna zacierania słodu, która pozwala uzyskać pełniejszy smak piwa. Jest ona typowa przy produkcji piw tradycyjnych dolnej fermentacji. Charakterystyczne dla piwa pomorskiego nuty zapachowe, przede wszystkim słodowo-chmielowe, przechodzą w smaku w różne następujące po sobie smaki słodowe z wyraźną szlachetną goryczką, która nie przykrywa pozostałych smaków, a jedynie je uzupełnia. Smakowitość piwa zależy również od wykorzystywanej do produkcji wody pochodzącej z pokładów polodowcowych związanych ze zlodowaceniem bałtyckim. Piwo pomorskie produkowane jest w sposób tradycyjny, a fermentacja prowadzona jest w warunkach ciśnienia atmosferycznego. Ponadto, jest nieutrwalane lub utrwalane metodą pasteryzacji. Piwo pomorskie nieprzerwanie od pokoleń nagradzane i wyróżniane jest podczas różnego rodzaju przedsięwzięć w kraju jak i za granicą.