Pieróg z gomółką z Kociewia
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-02-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Podłużny, owalny, skórka lekko przypieczona

Kształt:

Podłużny, owalny

Rozmiar:

Długość 10 cm, średnica 5 cm i grubość 1,5 cm

Barwa:

Na zewnątrz – szaro-brązowy Wewnątrz – biała masa

Konsystencja:

W dotyku szorstki, sprężysty

Smak:

Smak i zapach twarogu oraz smażonych ziemniaków

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Południowo-zachodnia część Kociewia, leżąca na skraju borów Tucholskich, jest krainą silnie zalesioną, gleby są mało urodzajne, przeważnie piaszczyste, mało przydatne dla rolnictwa. W XIX i na początku XX wieku pożywienie ludności wiejskiej Pomorza Gdańskiego opierało się w większości na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa, co wynikało w głównej mierze z samowystarczalności gospodarczej wsi. Głównymi składnikami pożywienia były ziemiopłody. Obok roślin zbożowych ważną rolę w pożywieniu odgrywały również (…) ziemniaki. Ziemniaki, których uprawa polowa upowszechniła się w drugiej połowie XIX wieku, stały się nie tylko (obok zbóż) podstawowym składnikiem wyżywienia mieszkańców wsi, ale w dużym stopniu przyczyniły się do znacznego zażegnania klęsk głodu. Ziemniaki (…) przechowywano w przyzagrodowych piwnicach wolno stojących. Spożywano je w różnych porach dnia, przyrządzane w najrozmaitszy sposób: smażone, tarte, gotowane w wodzie (Lewandowski H., Borkowski T., 2006). Pieróg z gomółką powstaje na bazie łatwo dostępnych surowców – ziemniaków i twarogu, produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. Pieróg z gomółką był nieodzowną potrawą na stołach kociewskich wielu rolników i gospodarzy. Z zapisków z 1934 roku, które zachowały się w katechizmie rodzinnym z 1929 roku wynika, iż potrawa ta posiada bardzo długą tradycję: Nie zapomniałam również smaku naszych pierogów z twarogiem. Bulwy tarte, wyciskane obklejane gomółki z twarogu. Tego smaku rodzinnych stron się nie zapomie. Niedługo Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok. Po długim czasie pójdę do naszego kościoła w Szlachcie. Prosić o łaski na Nowy Rok 1935 (zapiski z 1934 roku dotyczące wytwarzania pierogu z gomółką z katechizmu rodzinnego). O pierogu z gomółką jest również wzmianka w szkolnym wypracowaniu pochodzącym z 1969 roku, w którym autorka opisuje potrawy wytwarzane przez gospodynie domowe na Kociewiu. Wymienia w nim między innymi (…) pierogi z tartych ziemniaków z twarogiem. Pieróg z gomółką jest potrawą dietetyczną, gdyż jest gotowany.