Nalewka jagodowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-05-17
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Gęsta ciecz.

Kształt:

Zależnie od potrzeb.

Rozmiar:

Barwa granatowa z przebłyskiem koloru bordowego.

Barwa:

Barwa granatowa z przebłyskiem koloru bordowego.

Konsystencja:

Konsystencja płynna, w dotyku lepka.

Smak:

Smak i zapach jagód leśnych, swoisty aromat.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu 25-35%.

Tradycja:

Nalewki to specjalność staropolskiej kuchni, szczególnie kresowej. Przygotowywane z ziół i owoców stanowiły podstawę domowych apteczek. Były skutecznym lekiem przy wielu dolegliwościach, a także nieodzownym atrybutem towarzyskich spotkań. Nalewki owocowe, jako słabsze od miodowych, były przeznaczone głównie dla pań. W tradycji polskiej kuchni od dawna cieszyły się dużym uznaniem. Tradycja ich spożywania przyniesiona została przez ludność wysiedloną z Kresów Wschodnich, gdzie od dawna królowały w domowych spiżarniach. Gmina Choczewo położona jest na terenie Pobrzeża Kaszubskiego i jest jedyną gminą w powiecie Wejherowskim z bezpośrednim dostępem do morza. Położenie gminy Choczewo i naturalny, nieskażony charakter regionu bogatego w lasy cisowe sprawia, że tereny te obfitują w owoce leśne, z których ludność miejscowa od lat wytwarza różnego rodzaju przetwory, w tym nalewkę jagodową. „Z leśnych jagód, których nie brakowało w pomorskich lasach, przyrządzano rozmaite przetwory: dżemy, konfitury, soki, kompoty, nalewki. Zapobiegliwe gospodynie suszyły owoce, stosując je potem przy dolegliwościach żołądkowych. Słowianie zbierali te owoce od najdawniejszych czasów, dla ludów północnej Europy roślina ta była jednym z najstarszych leków” (D. Tyszyńska, T. Starek, „Zioła w polskim domu”, 1988). Również obecnie na terenie gminy Choczewo wytwarza się nalewkę jagodową, której receptury, jak dowodzą badania etnograficzne, sięgają okresu przedwojennego.