Mus truskawkowy „Kremowe malene”
Mus truskawkowy  „Kremowe malene”
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-06-30
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Galaretka, stężona, ubita pianka ozdobiona orzechami włoskimi i całymi truskawkami

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Różowy

Konsystencja:

Stała

Smak:

Truskawkowy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Uprawa truskawek na Kaszubach upowszechniła się po II wojnie światowej. Bardzo dużo truskawek uprawia się w miejscowości Wygoda i jej okolicach, w gminie Stężyca. Według Ostrowskiej … truskawki są bogactwem wiosek w rejonie Jeziora Raduńskiego. Zagłębie truskawkowe rozciąga się od Klukowej Huty po Reskowo i od Brodnicy Górnej po Miechucino. W centrum tego obszaru stoi samotny, wśród pól, kościół w Wygodzie. Budowniczy kościoła i pierwszy proboszcz, ksiądz Anastazy Sadowski sprowadził truskawki na Kaszuby. W maju 1922 roku powstała na Kaszubach pierwsza plantacja truskawek, które świetnie się przyjęły i zaowocowały na piaszczysto-gliniastej glebie tego regionu. Uprawa truskawki szybko się rozpowszechniała i była przez wiele lat głównym źródłem dochodów gospodarstw rolnych tego regionu, przyczyniając się do ich rozwoju. Od 1971 roku corocznie w końcu czerwca lub na początku lipca na Złotej Górze koło Brodnicy Górnej odbywa się impreza plenerowa, zwana „Truskawkobraniem”. Z tej okazji przybywa w to miejsce około 30-40 tysięcy osób. Podczas „Truskawkobrania” odbywa się prezentacja dorobku kultury kaszubskiej, amatorskiej i profesjonalnej, można obejrzeć liczne występy artystyczne, wziąć udział w konkursach, zawodach wędkarskich lub odbyć przejażdżkę tramwajem konnym. Poza tym można odwiedzić stoiska z truskawką i kaszubskim rękodziełem ludowym. Truskawka kaszubska jest obecnie ceniona na rynku za swoje niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe. Truskawka wykorzystywana do sporządzania Musu truskawkowego nazywanego „Kremowe malene” pochodzi z uprawy polowej z terenu Kaszub. Jest to plantacja kilkuletnia, do której wykorzystuje się odmiany deserowe lub przemysłowe. Tradycyjną odmianą służącą do przygotowania musu truskawkowego jest Senga sengana. Truskawka ta źle się transportuje, więc jest wykorzystywana lokalnie. Jest słodka i aromatyczna. Receptura musu truskawkowego jest przekazywana z pokolenie na pokolenie.