Mleko gdańskie
Mleko gdańskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2008-12-19
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Puszysta, biała pianka.

Kształt:

Dowolny.

Rozmiar:

Dowolna.

Barwa:

Barwa biała.

Konsystencja:

Miękka, delikatna, puszysta.

Smak:

Smak słodko-kwaśny. Zapach rumu i prażonych migdałów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Przepis na przygotowanie deseru pod nazwą mleko gdańskie odnajdujemy w książce N. Bojarskiej „Dobra wieść niosą jeść” z 1979 roku, traktującej o tradycjach polskiej kuchni od wieków średnich po współczesne czasy. Deser ten przyrządzany jest z migdałów, gęstej śmietany i cukru. Jak podaje J. Samp w swym „Gdańskim Bedekerze”, wszelkie nowinki kulinarne docierały do Gdańska wcześniej niż do innych miast Rzeczypospolitej: „Już od wieku XVI pojawiają się towary kolonialne wśród nich rozmaite przyprawy w rodzaju pieprzu, cynamonu, goździków, anyżu gałki muszkatołowej… W następnym stuleciu zaczęto sprowadzać na dużą skalę egzotyczne owoce, głównie pomarańcze, cytryny i figi. Coraz popularniejsze stają się migdały, a nawet kasztany jadalne”. Mleko gdańskie według przepisu z XVIII wieku jest wykwintnym deserem osadzonym w tradycji gdańskiej sztuki kulinarnej. To połączenie składników znanych i stosowanych w kuchni zamożnych mieszczan, którzy jak podaje J. Samp „kochali jeść dobrze i smacznie. Cenili i poszukiwali coraz to innych nowinek kulinarnych… tworzyli wyszukane kompozycje smakowe”. Mleko gdańskie podawane jest na waflu gdańskim, dekorowane smażonymi migdałami.