Marcepanowe serduszka z Piekła
Marcepanowe serduszka z Piekła
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-02-09
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Biało-kremowe ciasteczka ozdobione dowolnie czekoladą lub galaretką

Kształt:

Serduszka

Rozmiar:

5x5x1 cm

Barwa:

Białokremowa, brzegi lekko przypalone, ząbkowane środki

Konsystencja:

Lekko twardawe, plastyczne

Smak:

Migdałowo-różany, słodki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Piekło to wieś w województwie pomorskim w powiecie sztumskim w gminie Sztum. Pierwsze wzmianki o Piekle sięgają 1570 roku. Od 1772 wieś znajdowała się pod zaborem pruskim (Prusy Wschodnie), a od 1920 roku do 1939 roku wieś należała do terenów Wolnego Miasta Gdańska. Wiosną 1945 roku miejscowość znalazła się ponownie w Polsce. Tereny, te to obecnie region Powiśla. Teren gminy Sztum położony jest na Pojezierzu Iławskim, na Ziemi Sztumskiej, której granice tworzy koryto Wisły oraz odcinek rzeki Dzierzgoń. Rodzina przechowująca przepis na marcepanowe serduszka z Piekła na terenie Piekła zamieszkuje od 1888 roku. Marcepanowe serduszka były robione w Piekle z okazji świąt. Dowodem długoletniej tradycji ich wytwarzania jest maszynka do wyrobu tych ciasteczek używana nieprzerwanie od 1960 roku, przekazywana z pokolenia na pokolenie i wykorzystywana przez wszystkie gospodynie z Piekła. Marcepanowe serduszka z Piekła od wielu lat stanowią słodki przysmak dla dzieci. Podstawowym składnikiem ciasteczek są ziemniaki łatwo dostępne na tym terenie. W czasach, kiedy było bardzo trudno o inne łakocie, marcepanowe serduszka zastępowały je z powodzeniem.