Kurczak wędzony po kociewsku
Kurczak wędzony po kociewsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-05-18
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Cały kurczak ze skórą

Kształt:

Cały kurczak

Rozmiar:

1,5 kg

Barwa:

Złotobrązowy z połyskiem, wewnątrz białe mięso

Konsystencja:

Stała

Smak:

Wędzonego mięsa

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kociewie znajduje się w północno-wschodniej części województwa pomorskiego. Jest to region przede wszystkim etniczno-kulturowy, położony w dorzeczu dwóch rzek wpadających do Wisły: Wierzycy i Czarnej Wody (Wdy). Kociewie pod względem fizyczno-geograficznym obejmuje w całości obszar Pojezierza Starogardzkiego (podział według J. Kondrackiego), część Wysoczyzny Świeckiej oraz zachodni fragment Borów Tucholskich. We wschodniej części Kociewia wyróżnia się dobre pszeniczne gleby, w środkowej i północno-zachodniej części – gleby średnie, zaś na Kociewiu Lasackim – gleby piaszczyste (tereny te są porośnięte przez Bory Tucholskie). Na glebach lepszych uprawia się pszenicę, jęczmień, buraki cukrowe, rośliny strączkowe i rzepak. Na glebach słabszych głównie żyto i ziemniaki. Tradycyjna kuchnia kociewska bazuje na surowcach łatwo dostępnych takich jak ziemniaki, kasze, zboża, a także owoce runa leśnego. Na Kociewiu mięso spożywano od święta i jadano głównie ptactwo domowe „szmurowane” (opiekane) na patelniach lub w „grapach” (garnkach). Kurczaki hodowane są na Kociewiu przez wielu gospodarzy na własne potrzeby i stanowią uzupełnienie ich diety. Również dawniej kurczaki były elementem diety wielu rodzin wielodzietnych przyrządzanym od święta. Spożywano głównie rosół gotowany na kościach drobiowych oraz mięso smażone bądź gotowane. Aby urozmaicić dania z kurczaka stosowane było również wędzenie. Przepis na kurczaka wędzonego zachował się w zeszycie z 1929 roku. Kiedyś mięso wędzono w beczkach specjalnie do tego celu własnoręcznie przygotowywanych. Na Kociewiu kurczaki wędzi się na drewnie liściastym, które nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Najsmaczniejsze są kurczaki młode, ważące od 1 do 1,5 kg.