Kukle kaszubskie
Kukle-kaszubskie.jpg
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-02-18
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Miąższ jabłka otoczony polukrowanym ciastem.

Kształt:

Kulisty, spłaszczony, w przekroju kształt elipsy.

Rozmiar:

Średnica około 8-12 cm.

Barwa:

Ciasto barwy złotej z białym miąższem jabłka.

Konsystencja:

Miękka, lekko sprężysta.

Smak:

Słodki smak drożdżowego ciasta z kwaskowatym jabłkiem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Kukla mały, zwykle okrągły bochenek chleba upieczony, najczęściej z resztek ciasta, kukiełka”.( Bernarda Sychta, „Słownik gwar kaszubskich na tle kultury ludowej”, 1968). Przygotowanie kukli od zawsze związane było z tradycyjnym wypiekiem chleba w piecach chlebowych: „Bardzo ważną i niemal obrzędową czynność stanowi wypiek chleba (...) pieką bochenki większych rozmiarów, oraz małe „kukiełki” dla dzieci.” (Władysław Łęga, „Okolice Świecia. Materiały Etnograficzne”, Gdańsk 1960 r.). Wkładano je zwykle do pieca pod koniec pieczenia chleba, aby się nie przypaliły. Kukla mogła przybierać różne kształty i być wypełniona nadzieniem owocowym, zazwyczaj jabłkowym. Dawniej kukle wręczano dzieciom w nagrodę za wypas gęsi, a także gospodyniom na zakończenie żniw.