Kociewski salceson z grzybów
Kociewski salceson z grzybów
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-05-18
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Owal z widocznymi grzybami i jajkiem.

Kształt:

Kształt owalny lub prostokątny.

Rozmiar:

W zależności od potrzeb.

Barwa:

Szara marmurkowata.

Konsystencja:

Stała.

Smak:

Grzybowy i salcesonu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Znaczna część obszaru Kociewia położona jest wśród lasów, które należą do największych kompleksów leśnych naszego kraju (Bory Tucholskie). Gleby na tych terenach są piaszczyste i mało urodzajne, co wiąże się ze słabym rozwojem rolnictwa. Dlatego las był dla zamieszkującej te tereny ludności ważnym źródłem zdobywania pożywienia. Od wieków mieszkańcy trudnili się zbieractwem, które było dodatkowym źródłem dochodu, szczególnie latem, gdy w lasach pojawiał się wysyp grzybów: „znoszono je do domu przy każdej okazji, gdy się tylko pojawiły w lasach, przydrożnych zagajnikach czy rozległych dworskich parkach” (R. Landowski, „A może by na grzyby”). Znaczenie grzybobrania doceniano szczególnie podczas nieurodzajnego lata, gdyż zebrane i przetworzone na zimę grzyby uzupełniały ubogi jadłospis ciężkiego okresu przednówka. Grzyby przyrządzane były przez kociewskie gospodynie na różne sposoby: suszono, marynowano, kiszono, przygotowywano z nich sosy, dodawano do zup i jajecznicy. Najpopularniejszym sposobem ich przechowywania było suszenie. W kuchni kociewskiej bardzo często grzyby były podawane jako potrawa podstawowa. Jednym z wyjątkowych sposobów na wykorzystanie bogactwa kociewskich lasów było i jest przyrządzanie salcesonu z grzybów – latem ze świeżych, a zimą z suszonych grzybów z dodatkiem jaj, boczku i przypraw. Przepis na salceson z grzybów zamieszczony został wśród tradycyjnych potraw kuchni pomorskiej („Polskie kuchnie regionalne” oraz „Kuchnia Pomorska”). Oczyszczone grzyby kroi się i gotuje, boczek podsmaża się z cebulą. Do tak przygotowanych składników dodaje się ugotowane pokrojone jajka oraz surowe jajko, przyprawia i miesza całość. Następnie formuje się kulę lub prostokąt, owija gazą i gotuje się przez 15 minut. Po wyjęciu, salceson należy ułożyć między dwiema deskami i docisnąć. Przepis na salceson z grzybów był przez lata przekazywany w formie ustnej z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie danie to przygotowywane było na Kociewiu w okresach świątecznych.