Kociewska bania / Dynia po Królewsku
Kociewska bania / Dynia po Królewsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-04-24
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Prostokątne paski żółtej dyni ułożone w zalewie miodowo-octowej

Kształt:

Prostokątny

Rozmiar:

Prostokąty o wymiarach 2 x 10 cm

Barwa:

Miodowa

Konsystencja:

Miękka, lepka

Smak:

Smak słodki z wyczuwalnym aromatem octowo-miodowym

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kociewie znajduje się w północno-wschodniej części województwa pomorskiego. Tradycyjna kuchnia kociewska bazuje na surowcach łatwo dostępnych, takich jak ziemniaki, kasze, zboża i owoce runa leśnego. Dynia, nazywana po Kociewsku „banią” to warzywo bardzo często spotykane w kociewskich przydomowych ogródkach. Jest to roślina jednoroczna. Owoce są bardzo duże, a nasiona są jadalne i zawierają 30-50% tłuszczu. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. „Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio, jest wcale smaczną i delikatną, a że jest bardzo lekko strawną, nadaje się przede wszystkiem dla osób ze słabym żołądkiem. Jest jeden szlachetny gatunek dyni zwanej szparagową o specjalnie przyjemnym smaku, jakkolwiek i pospolita może być równie dobrze użytą na jarzynę. Przekroiwszy dynię na wpół, wygarnąć ze środka łyżką pestki i wodę, okroić kawałek z wierzchniej grubej skóry, sparzyć wrzącą wodą i poszatkowaną lub pokrajaną w kostka przyrządzić jednym z podanych poniżej sposobów” (Ślężańska M., Co dziś na obiad, 1935 r.). Na Kociewiu dynię wykorzystuje się w różnych postaciach do zup, zakąsek, jako przystawkę bądź w formie kompotu.