Klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-05-14
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Kulki ozdobione cebulą i słoniną.

Kształt:

Owalny na zewnątrz i na przekroju.

Rozmiar:

Średnica około 3-5 cm.

Barwa:

Na zewnątrz i na przekroju srebrzysto-biały.

Konsystencja:

Delikatne, soczyste i miękkie.

Smak:

Rybny, aromat przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Duża ilość ryb, różnorodność gatunków, łatwość i powszechność ich połowu, sprawiły, że na Pomorzu stały się one bardzo popularnym składnikiem codziennego i odświętnego pożywienia. W kuchni kaszubskiej wykorzystywało się wszystkie gatunki i przyrządzano je na wiele różnych sposobów. Pospolitą i często spotykaną rybą na terenach Kaszub był i jest dorsz – kaszubski „pomuchel” (Kaszëbsczi pòmùchel). W dawnych czasach dorsze rzadko gościły na stołach, a według informacji W. Niemiec popyt na nie zwiększył się dopiero po wojnie. Suszone, solone w beczkach lub wędzone jadano na zimno z chlebem. Gotowano z nich również wspaniałe zupy, zapiekano, duszono, smakowicie przyrządzano dorszowe wątróbki (W. Niemiec, „O tim jak przóde lat Kaszëbi warzële”, Władysławowo 2004). Urozmaicaniem potraw z dorsza jest sporządzanie rozmaitych rybnych kotletów oraz klopsików podawanych ze smakowitymi sosami. W opracowaniu pt. „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” autorstwa Z. Przybylaka przedstawiony został dokładny sposób przygotowania klopsików z dorsza. W. Niemiec, B. Ditrich i Z. Przybylak podają, że do zmielonego mięsa dodawano surowy boczek lub słoninę, odrobinę bułki i przyprawy. Następnie formowano kulki i gotowano, a na wywarze przyrządzano sosy o smakach zależnych od upodobania gospodyni. Klopsiki z pomuchla jedzono na ciepło z ziemniakami lub na zimno z chlebem.