Kaszubskie kluski ziemniaczane
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-07-01
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Niewielkie kluski

Kształt:

Okrągły

Rozmiar:

Zależnie od potrzeb

Barwa:

Jasnożółta do jasnobrązowej

Konsystencja:

Stała

Smak:

Smak i zapach ugotowanych ziemniaków

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Rodzaj i odrębność regionalna pożywienia chłopskiego były uzależnione w pierwszym rzędzie od gospodarki rolniczo-hodowlanej i zasobów naturalnych środowiska geograficznego, a następnie od upodobań i tradycyjnych nawyków smakowych. (…) Oskar Kolberg, uogólniając zwyczaje kulinarne w Polsce, stwierdził, że w każdej porze roku przygotowuje się inne danie. (…) Uzupełniając te wiadomości, należy dodać, że latem i jesienią – w zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Wtedy najwięcej jadano zup owocowych i warzywnych, klusek ziemniaczanych (…) – czytamy w książce pt. Kuchnia regionalna wczoraj i dziś wydanej w 1978 r. W XIX i na początku XX wieku pożywienie ludności wiejskiej terenu Kaszub opierało się na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Na Kaszubach ze względu na lekkie gleby uprawiało się ziemniaki, które następnie spożywano pod wieloma postaciami. W codziennym, skromnym pożywieniu Kaszubów ziemniaki odgrywały dużą rolę. Służyły do przygotowywania m.in. klusek, kopytek, placków, podsmażano je albo podawano jako dodatek do zupy. M. Woźniczko w publikacji Tradycje kulinarne regionów i ich wpływ na rozwój agroturystyki (2006 r.) wymieniając kaszubskie specjały, wspomina o gotowanych ziemniakach z gęsią okrasą (bulwe z oboną), ziemniakach zalewanych kwaśnym mlekiem lub maślanką (bulwe z kwasnym mlekiem), ziemniakach zalewanych soloną wodą ze śledzi (bulwe ze sledziówką). Przepis na kluski ziemniaczane podaje Kuchnia regionalna wczoraj i dziś wydana w 1978 r.: Kluski ziemniaczane (Kaszuby): 2 kg ziemniaków, 1,5 l mleka, ok. 3 łyżek mąki żytniej, sól. Ziemniaki utrzeć na tarce i odcisnąć. Osolić i dodać tyle mąki, aby ciasto było ścisłe. Wyłożyć je na deskę cienką warstwą i zsuwać nożem kluski do wrzącej wody. Gotować 20-25 min. i zalać mlekiem; ewentualnie dodać słodkiej śmietanki. Takie kluski można również po ugotowaniu odcedzić i smażyć na wędzonej lub świeżej słoninie z cebulą. Podawać jako dodatek do zupy owocowej albo np. do bigosu.