Kaszubski kuch marchewny
Kaszubski kuch marchewny
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-01-17
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Najczęściej ciasto okrągłe o barwie brunatnej.

Kształt:

W zależności od użytego naczynia – najczęściej okrągły.

Rozmiar:

W zależności od naczynia w jakim jest pieczone.

Barwa:

Ciasto barwy lekko brunatnej, na przekroju koloru brązowego z odcieniem czerwieni.

Konsystencja:

Konsystencja stała, ciasto lekko wilgotne.

Smak:

Smak słodki o zapachu marchwi i cynamonu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kaszubski kuch marchewny to popularny deser przygotowywany na różnego rodzaju uroczystości rodzinne tj. wesela, chrzciny, przyjęcia urodzinowe. Ciasto początkowo przygotowywane było z podstawowych i łatwo dostępnych składników w każdym gospodarstwie takich jak marchew, mąka, woda. Dlatego mieszkańcy kaszub nazywali je „biednym ciastem”. Wraz ze wzrostem zasobności gospodyń kaszubskich, urozmaicały one skład ciasta poprzez dodawanie do niego bakalii, kakao, oleju, orzechów. Sposób przygotowania ciasta jest prosty i szybki. Na początku należy utrzeć marchew, a nadmiar soku odlać, gdyż posłuży on do przygotowania polewy na ciasto. Następnie należy utrzeć jajka z cukrem dodając mąkę oraz olej i trochę cynamonu dla smaku. Na koniec startą marchew należy dodać do ciasta i bardzo dobrze wymieszać. Pieczenie ciasta trwa około godziny. Recepturę przygotowania kaszubskiego kuchu marchewnego można odnaleźć w wielu publikacjach związanych z kuchnią regionalną Kaszub tj. „Kuchnia Pomorska”, „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki”, „Powiastka o tim, jak przóde lat Kaszubi warzelne”.